Чи зберігся стереотип, що чоловік керує на роботі, а жінка – вдома. Опитування

1857 0
63% кажуть, що в їхній парі немає чіткої ролі голови і вони спільно вирішують справи.
Photo by Becca Tapert on Unsplash

Photo by Becca Tapert on Unsplash

Більшість вважає, що «жіночими» обов’язками є приготування їжі (64%) та хатні справи (56%). Натомість 30-40% зазначили, що цю роботу виконують як чоловіки, так і жінки. Лише 3% сказали, що обов’язки частіше лежать на чоловіках. Такі дані соціологічного опитування оприлюднила соціологічна група «Рейтинг».

Читайте також: Квіти чи марші або Чому нам варто приймати різні варіанти 8 березня

Говорячи про виховання дітей половина опитаних зазначили, що цим займаються обоє. Водночас 41% респондентів стверджували, що це частіше робить жінка. Отже, в сімейній сфері зберігається традиційний розподіл ролей і вона зазнає менше змін, порівняно з професійною.

Також близько половини опитаних зазначили, що розпоряджання бюджетом та організація відпочинку є обов’язком як чоловіка, так і жінки. Водночас третина зазначили, як в фінансових, так і питаннях дозвілля частіше керують жінки. Оскільки сім’ї та домогосподарству жінки приділяють більше уваги і це є їх «роботою», то, відповідно вони і розпоряджаються. Стереотип «чоловік керує на роботі, жінка – вдома» частково зберігається.

63% зазначили, що в їхній парі немає чіткої ролі голови і вони спільно вирішують справи. Про те, що головою є чоловік зазначили 21%, що жінка – 14%.

Заробіток грошей в парі, на думку двох третин, є сферою, де домінують чоловіки. 20% зазначили, що заробляють в їхній парі обоє однаково. 13% сказали, що більше заробляє жінка. Професійна реалізація все ще вважається обов’язком та потребою в першу чергу чоловіків, а, отже, вони мають можливості більше заробляти і зазнають невисокої конкуренції з боку жінок.

Загалом 68% зазначили, що будуть святкувати 8 березня, 29% – не будуть. За останні дев’ять років поступово зменшується кількість тих, хто його святкує.

Читайте також: Жіночий день прав. Які фільми про сильних жінок подивитися

Опитування проводили серед українців віком від 18 років, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу. Вибірка репрезентативна за віком, статтю і типом поселення. Вибіркова сукупність: 1500 респондентів. Метод опитування: CATI (Computer Assisted Telephone Interviews -телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера). На основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Помилка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95: не більше 2,5%. Терміни проведення: 27-28  лютого 2021 р.

 

 

 

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!