Численні поховання у криптах собору. У храмі Різдва Богородиці у Комарно тривають археологічні роботи

2157 0
Також під час археологічних робіт знайшли австрійську монету 1773 року, шовкові шпалери, хрест та кілька медальйонів.
Фото: Рятівна археологічна служба

Фото: Рятівна археологічна служба

У храмі Різдва Богородиці XVII століття у місті Комарно науковці натрапили на численні поховання у семи криптах собору, чотири з яких були відкриті і досліджені у ХХ ст, а три залишались невивченими до цього часу. Також під час археологічних робіт знайшли австрійську монету 1773 року, шовкові шпалери, хрест та кілька медальйонів. Про це повідомляє Рятівна археологічна служба.

«У одній з крипт ми зробили отвір на місці первинного входу, адже раніше до неї та сусідніх двох не було жодної змоги потрапити», – пояснює відкриття трьох крипт доктор історичних наук Віра Гупало.

Усі знайдені у криптах храму останки опрацьовуватиме антропологиня Ольга Мінейко. За її словами, після ретельного вивчення можна буде сказати, скільки людей було поховано в храмі, якої статі, якого віку і навіть – на які хвороби вони страждали чи від чого померли.

«Антропологічний аналіз дає можливість побачити людину: як вона росла, жила, чим займалась, які труднощі були на її шляху, зокрема хвороби. Це дозволить змалювати портрет населення Комарно XVIIXVIII століть», – пояснила Ольга Мінейко.

Віра Гупало розповідає, що австрійська монета, яка датована 1773 роком, допомогла зафіксувати завершення поховань у соборі. Адже у 1784 році імператор Йосиф II видав наказ ліквідувати усі цвинтарі при храмі та закрити крипти.

Археологи також натрапили на шовкові шпалери, хрест та кілька медальйонів. Один з них на аверсі має зображення Євхаристії, а на звороті – образ Непорочного зачаття Діви Марії, і був привезений з паломництва до Риму, про що свідчить відповідний напис.

У перші дні археологічних робіт науковці також натрапили на невідомий раніше зовнішній вхід до підвалів храму.

Нагадаємо, у храмі Різдва Богородиці XVII століття, що у Комарно Рятівна археологічна служба від початку вересня почала археологічні дослідження перед реставрацією костелу. Роботи передбачають вивчення стану фундаментів, прихрамової території та крипт під підлогою.

Археологічні роботи є частиною наукових досліджень, що увійдуть до комплексного проєкту реставрації та пристосування пам’ятки архітектури, розробку якого ініціювала міська рада Комарно.

Храм Різдва Богородиці побудований у 1656-1658 роках на місці старого дерев’яного костелу. Він є яскравим прикладом архітектури перехідного етапу – від ренесансу до бароко. Храм декілька разів ґрунтовно ремонтували. Востаннє – у 30-х pоках 20-го століття, коли оновили фасади та дзвіницю, замінили покриття підлоги на керамічну плитку.

В ансамбль храму також входять дзвіниця та колишня плебанія. У радянський період костел використовували як склад меблів. У 1992 році його передали греко-католицькій громаді.

Катерина Бортняк

Фото Рятівної археологічної служби

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!