Covid-сертифікати: як отримати документ та що він дозволяє

3025 0
В Україні функціонують «жовтий» і «зелений» Covid-сертифікати.
Фото: PIXABAY

Фото: PIXABAY

На сьогодні українці, як отримали щеплення від коронавірусу лише першою дозою, можуть отримати так званий «жовтий» сертифікат про вакцинацію. Після отримання двох доз вакцини особа отримує «зелений» Covid-сертифікат. Обидва документи в електронному вигляді можна згенерувати у мобільному додатку «Дія» або ж отримати його у паперовому вигляді в свого сімейного лікаря.

У застосунку можна отримати міжнародний та внутрішні «зелений» і «жовтий» сертифікати вакцинації. На порталі – лише міжнародний сертифікат.

Як згенерувати сертифікат?

У застосунку Дія натисніть «Послуги» та виберіть пункт «Covid-сертифікати»  – «Отримати сертифікат». Перевірити дійсність можна буде за QR-кодом.

Дані про вакцинацію підтягнуться автоматично. Сертифікат з’явиться поруч із вашими іншими цифровими документами в застосунку.

Сертифікат захищений цифровим підписом і його неможливо підробити. Такі сертифікати вимагають в аеропортах. У деяких країнах ковід-сертифікати вже вимагають у ресторанах та інших закладах для дозвілля.

На порталі «Дія» отримати Covid-сертифікат можна за допомогою електронного підпису. Документ збережеться у форматі PDF. Покроково, як отримати Covid-сертифікат у Дії, читайте тут.

Внутрішні «жовті» Covid-сертифікати можна згенерувати в застосунку Дія для користувачів iOS, для користувачів Android ця опція буде доступна згодом, очікується підтвердження від Google Play. Документ можна отримати наступного дня після першої дози вакцинації дводозною вакциною. Він діятиме 120 днів.

«Зеленим» внутрішнім сертифікатом про повну вакцинацію від коронавірусу можна користуватися рік, «жовтим» – до завершення імунізації. 

Крім того, всі українці, які отримали різні вакцини, можуть згенерувати Covid-сертифікат у «Дії». У застосунку можна отримати міжнародний та внутрішні «зелений» і «жовтий» сертифікати вакцинації. На порталі – лише міжнародний сертифікат.

Як повідомляють у Міністерстві цифрової трансформації, першою дозою може бути вакцина AstraZeneca/CoviShield, Moderna або Comirnaty/Pfizer-BioNTech. Другою – Moderna або Comirnaty/Pfizer-BioNTech.

Чи дійсний паперовий сертифікат

Електронний сертифікат та паперовий, який кілька місяців вже виписують українські сімейні лікарі, це різні речі. Паперовий сертифікат з мокрими печатками – це документ, хоча на рівні ЄС його офіційно не визнають. Попри те, що низка країн і ухвалили рішення приймати його як підтвердження вакцинації. Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко запевнив, що паперові сертифікати дійсні і можуть використовуватися як аналоги цифровим.

Нові документи в «Дії»

У Мінцифри анонсували появу у додатку «Дія» двох видів електронних Covid-документів. Йдеться про сертифікат про ПЛР-тестування та сертифікат про те, що особа перехворіла і одужала від коронавірусу. Наразі вони проходять тестову перевірку.

На сьогодні чимало країн ЄС використовують такі Covid-сертифікати, окрім перетину кордону, при відвідуванні музеїв, подекуди навіть кафе і ресторанів всередині країни.

Підготувала Юлія Осим



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!