Давнє селище Східниця кличе на святкування. Програма фестивалю

3817 0
Вперше Східницю визнали курортним місцем ще 45 років тому завдяки мінеральним водам і надзвичайній природі.
Фото: skhidnytsia.in.ua

Фото: skhidnytsia.in.ua

У селищі Східниця на Львівщині 7 та 8 серпня відзначатимуть День курорту, де головними гостями програми буде подружжя Тоні Матвієнко та Арсена Мірзояна. 

Читайте також: Східниця з висоти. Як виглядають відремонтовані дороги у курортному селищі

Святкові заходи проходитимуть у межах 10-го ювілейного фестивалю «Східницьке літо». Серед подій фестивалю очікують дитячий вокальний конкурс, духовний оркестр «Веселі музиканти», виступи Тоні Матвієнко та Арсена Мірзояна, молодіжні забави тощо. 

Східниця добре відома завдяки своєму курорту та різноманітним відпочинковим комплексам, однак не всі знають, яка у неї історія. Уперше ця місцевість згадується ще у документах 14 століття. Раніше на цьому місці існувало поселення «Золота Баня», недалеко від якого стояла фортеця Тустань. Пізніше «Золота Баня» разом з фортецею були розбиті під час нападу хана Батия. 

Однак в цих місцях все ще були люди, які почали сходитися у долину річки Стрий. Так і виникло поселення Східниця, яке отримало свою назву, власне, від того сходження. Є ще одна версія походження назви, яка говорить, що Східниця виникла від гідроніма Східничанка – місцевого «бурхливого потоку». Тобто назву можна тлумачити кам’янистими уступами вздовд течії, які нагадують східці завдяки геологічній будові річкового дна. 

Читайте також: Куди поїхати на вихідні зі Львова. Наскельне місто-фортеця Тустань

Східниця також відома тим, що тут у 1858 році відкрили нафту, і вже наприкінці 19 століття тут діяли близько 400 свердловин. На той час селище посідало перше місце в Галичині за обсягами видобутку нафти. 

У селищі працювали підприємці з Німеччини, Бельгії, Франції, Великої Британії та США. Впродовж 1886-1935 років у Східниці видобули 2,15 мільнів тонн нафти, а з 1896 року там також почали видобувати природній супутний нафтовий газ. 

Станом на 1867 рік у Східниці нараховувалося 77 дворів, а з відкриттям нафти кількість жителів села різко зросла за рахунок жителів навколишніх гірських сіл. Так, на 1880 рік в селі нараховувалося 125 дворів, де проживало 867 осіб. За переписом 2019 року у Східниці проживають 2 244 осіб.

Згодом у 1956-1973 роках у Східниці відкрили великі поклади мінеральної води, після чого селище визнали всесоюзним курортом. Поклади води у селищі відкрив пенсіонер Омелян Стоцький, він був українським педагогом та дослідником. На його честь 7 серпня відбудеться дитячий вокальний конкурс «Східниця шукає таланти 2021», який розпочнеться о 18.00 годині. 

У програмі фестивалю також передбачена виїзна торгівля, атракціони та можливість посмакувати смачною українською кухнею. 

Програма святкувань 7-8 серпня:

Софія Шавранська


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!