Не треба перейматися масками. Уляна Супрун порадила, як вберегтися від коронавірусу

21484 0
США, Німеччина та Японія застерігають здорових людей від носіння медичних чи інших масок.
Фото: Українська правда

Фото: Українська правда

Саморобні маски із тканини мають низьку ефективність. Також немає жодних наукових даних, які б підтверджували, що медичні маски доцільно носити усім.  Про це пише колишня міністерка охорони здоров’я Уляна Супрун на своїй сторінці у Фейсбук.

Зокрема, вона зазначає, що маски з тканини можна застосовувати лише у крайньому випадку, коли недоступні респіратори чи хірургічні маски. Особливо їх не рекомендують використовувати медичним працівникам.

За словами Уляни Супрун, в кількох дослідженнях наголошується, що затримання вологи, повторне використання і погана фільтрація тканинних масок – можуть призвести навіть до збільшення ризику зараження.

Вона посилається на науковий журнал The Lancet, який опублікував огляд офіційних рекомендацій з використання медичних масок в разі пандемії COVID-19 та обґрунтування їхнього використання в різних країнах і частинах світу.

Читайте також: Яку зарплату отримають учителі на карантині

Уляна Супрун зазначає, що мода на пов’язки із тканини, які повторюють рельєф обличчя, пішла з Азії задовго до теперішньої пандемії, враховуючи там високий рівень забруднення повітря та значну щільність населення.

«Наскільки вони ефективні, в одному дослідженні перевірили симуляцією на манекенах. Виявилося, що хірургічна маска захищає від 33% крапель аерозолю, пов’язана на обличчя бандана захищає від 11%, а маска із тканини – від 6% крапель», – повідомляє ексміністерка.

Разом з тим, респіратор N95, про який тепер всі знають і мріють, захищає від 86% крапель.

Вона наголошує, тканеві маски і бандани ефективні в разі захисту від пилу, що, власне, досить доречно у містах. Але від вірусу вони не захистять.

Щодо носіння медичних масок, то, як пише ексміністерка, ВООЗ не радить носити їх геть усім.

Зокрема, Британія рекомендує користуватися ними лише на території лікарень або у разі догляду за хворим.

Китай, Гонконг та Австралія радять маски передусім людям із симптомами хвороби. Сингапур вважає за симптоми навіть нежить.

«Здоровим людям, згідно з рекомендаціями цих країн, носити маски потрібно в разі помірного ризику зараження, а саме: під час перебування в лікарні, транспорті, натовпі, роботі в закритому і погано провітрюваному приміщенні, і догляді за дітьми (трьома і більше)», – пише Супрун.

Читайте також: Україна отримає від Китаю та Кореї ще 200 тисяч ПЛР-тестів на коронавірус

У свою чергу, як пише ексміністерка, США, Німеччина та Японія застерігають здорових людей від носіння медичних чи інших масок, «адже носити маску неправильно — це гірше, ніж не носити взагалі»

«Адже маски дають хибне відчуття захищеності, а шалений попит населення на них створює дефіцит для медичних закладів, де маски та респіратори дійсно життєво необхідні», – пише Супрун.

Щодо доступності масок, то, за її словами, їх бракує навіть в США. Тому поки їх немає, і всі поголовно не можуть їх купувати і постійно міняти, не треба перейматися цим.

«Краще зосередитися ретельному митті рук, не торкатися обличчя, пам’ятати про збереження дистанції, натомість маски приберегти для хворих, медиків та родичів хворих. Є навіть застереження для урядів, щоби вони не наполягали на масовому носінні масок, якщо тих масок бракує, адже це породжує «маски-паніку»», – наполягає Супрун.

Тож на сьогодні, за її словами, план дій такий:

  • Мийте руки з милом та дезінфікуйте дверцята, ручки, вимикачі та інші поверхні спільного користування.
  • Дотримуйтеся соціальної дистанції, виходьте гуляти якомога далі від людей, і лише в компанії собаки чи тих, з ким живете.
  • Не торкайтеся обличчя, носа, рота, очей, не помивши ретельно руки. Пам’ятайте про етикет кашлю і чхання (у згин ліктя чи серветку).
  • Поради для всіх «не покидайте будинок в жодному разі» ніде немає. Повна ізоляція може стосуватися людей з груп ризику, як-от літніх людей з гіпертензією чи хворобами легень. Якщо треба вийти – майте серветки, спиртовмісний антисептик, пам’ятайте про дистанцію.
  • Уникайте транспорту (хоча він і так не ходить в багатьох містах), за потреби краще користуйтеся велосипедами.
  • Відкривайте вікна в таксі, маршрутках, автобусах, тролейбусах, у робочих приміщеннях та вдома.
  • Якщо у вас сезонна алергія, через яку зрадницьки чухається ніс, нежить і хочеться чихати, то пройдіть курс медикаментозної терапії. Приймайте ті ліки, що вам уже прописали.
  • Носіть маску, якщо ви кашляєте, чхаєте, маєте підвищену температуру, доглядаєте за людиною з симптомами хвороби або якщо маєте контакт з багатьма людьми (якщо ви працівник банку, касир тощо). Дотримуватися правил носіння маски важливо!
  • Через те, що всіх зобов’язали носити маску, а в деякі супермаркети навіть не можна зайти без неї, то забороняти маски із тканини ми не можемо. Але якщо ви їх носите, зважайте на низький рівень їхньої ефективності і не нехтуйте правилами гігієни рук, кашлю і чхання, а також дотримання дистанції.
  • Зберігайте здоровий глузд та керуйтеся критичним мисленням.

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!