Унікальні тарілки, скрині та галицьке містечко ХІХ ст. Фоторепортаж із виставки у Львові

2331 0
До виставки готується елемент, якого ще немає у скансені. Йдеться про фрагмент галицького містечка.
Фото: Анна Чистякова

Фото: Анна Чистякова

Сьогодні, у Центрі архітектури, дизайну та урбаністики (Порохова вежа), відкрили виставку Музею народної архітектури та побуту імені Климентія Шептицького. Тут представлять різні регіони Галичини, а також відтворять фрагмент галицького міста.

«Ми вирішили показати різні регіони і насправді експозиція будується з тими регіонами, які представлені в скансені. Бойківщину ми вирішили показати сакрально-церковним мистецтвом. Друга частина виставки – це Гуцульщина. Тут основний акцент на кераміці. Також ми показуємо деякі елементи домашнього побуту. Далі йде Покуття, воно представлене фарфоровими тарілками. Цей вид мистецтва був надзвичайно поширений наприкінці ХІХ ст. на Галичині. Він ще не дуже досліджений, але цікавий. Ці тарілки виготовляли в Польщі, Угорщині, Румунії. Вони були надзвичайно популярними. Були села, де цілі хати прикрашали такими тарілками. Цю колекцію закупили в 70-х роках. Коли один з львівських колекціонерів виїжджав до Ізраїлю, то вирішив свою колекцію тарілок передати скансену. Усього музею передали 150 тарілок», – каже у коментарі Tvoemisto.tv організатор виставки Остап Лозинський.

Зараз колекція музею є найбільшою державною колекцією фарфорових тарілок. Їх у музеї близько 700. 

За словами Остапа Лозинського, до виставки готується елемент, якого ще немає у скансені. Йдеться про фрагмент галицького містечка.

«Тут буде міське помешкання, будемо відтворювати місто, життя галицького містечка. І маємо надію, що в скансені також скоро постане галицьке містечко», – каже він.

Також на виставці представлять Буковину, а експонувати будуть автентичні скрині.

«Ми хочемо показати різноманітні скрині і що в них зберігалося. Це буде скриння зі збіжжям, одягом, прикрасами. Думаю, людям буде цікаво побачити, як раніше українці зберігали свої речі. І це були не шафи, а саме скрині, в яких тримали все», – каже організатор.

На виставці можна буде побачити олеодруки – друковані хатні ікони. Вони були популярні по всій Галичині. Цю колекцію скансену до 50-ліття музею подарував Остап Лозинський.

«Ці речі, які датуються серединою ХІХ століттям, будуть доповнювати архітектуру скансену. Колекцію я збирав п’ять років», – додає співрозмовник.

Виставку представлять на двох поверхах Порохової вежі. На одному з них можна буде побачити історію скансену «Шевченківський гай», тут показуватимуть відео та фотографії. А на другому поверсі вже виставили роботи митця Ярослава Мотики з гаварецької глини.

Наразі тут працюють над виставленням експонатів. 

Анна Чистякова

Фото авторки


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!