Де можна побачити копію дохристиянської писанки та що у Львові буде на місці Добробуту. Підсумки доби

1308 0
Нині 11 квітня та 412 доба героїчного протистояння російській агресії.
Фото: Анна Чистякова

Фото: Анна Чистякова

Ситуація на фронті: З російського полону вдалося повернути ще 100 українських захисників. Як зазначили у Координаційному штабі із поводження з військовополоненими, майже половина звільнених мають важкі пораненні, хвороби або зазнали катувань. Наймолодшому з визволених – 19 років.

За даними Генштабу (станом на 6:00), не зважаючи на численні втрати в техніці та живій силі, противник продовжує зосереджувати основні зусилля на наступі на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. ЗСУ відбили 52 атаки противника на цих напрямках.

Українська авіація та підрозділи ракетних військ і артилерії завдали 9 ударів по районах зосередження ворога та по його зенітно-ракетному комплексу. Уражено склад боєприпасів противника, збито гелікоптер Мі-24, а також 9 БпЛА різних типів.

Читайте також: Верховна рада повернула військовим доплати в 30 тисяч гривень. Рішення діятиме до кінця воєнного стану.

Акцент дня: Де у Львові побачити копію дохристиянської писанки. Навіть серед львів’ян мало хто знає, що у центрі міста, в Святопокровському жіночому монастирі Студійського Уставу УГКЦ, діє унікальна виставка писанок та вишивок, що представляють різні куточки України. Тут є точна копія найдавнішої писанки, яку знайшли в Україні. Tvoemisto.tv запрошує на фотоекскурсію музеєм.

Читайте такожУ Львові відкрили виставку іконописця Остапа Лозинського. Фото. На виставці зібрали понад 100 Остапових ікон.

Ключові події:

1. Митрополит Епіфаній не проводитиме Великодню службу у Києво-Печерській Лаврі. Хто служитиме у Лаврі. Ранкову літургію в Успенському соборі на Великдень проведе виконувач обов’язків намісника Києво-Печерської лаври від ПЦУ архімандрит Авраамій. Натомість, за уточненою інформацією, митрополит Епіфаній служитиме з 23:00 у Свято-Михайлівському соборі.

На цю ж тему: Стало відомо, чи проводитимуть нічні богослужіння на Великдень у львівських храмах. «Не хочу, аби хтось порушував комендантську годину. У нашому соборі ми робимо все, аби до комендантської години все встигнути і щоб люди повернулися додому. Дотримуватися комендантської години треба обов’язково», – повідомив Архиєпископ і Митрополит Львівський УГКЦ Ігор Возьняк.

Читайте також: Львів’ян закликають приносити Паски для Великодніх кошиків воїнів. На них чекають на вул. Пекарській, 41 – до 12 квітня;

2. Люди забувають вакцинуватися і мити руки. В умовах повномасштабної війни росії проти України кількість людей, які вакцинувались від Covid-19 значно знизилася, хоча сам вірус і його наслідки не зникли. Інфекціоністка, медична експертка ЮНІСЕФ Катерина Булавінова пояснює, як війна вплинула на перебіг вакцинальної кампанії, чи можливі побічні ефекти від щеплень коронавірусом через кілька років.

Та: У КМДА просять не сплачувати лікарям за медичні послуги та ліки, що мають бути безкоштовними. На цьому наголошують в столичному управлінні через те, що багато з послуг покриваються державою за Програмою медичних гарантій;

3. Що буде на місці «Добробуту» у Львові. Нові подробиці давньої історії. У Львові невдовзі планують відкрити новий супермаркет: його будують на території, де раніше був ринок «Добробут». Історики й археологи заявляють, що на цій локації є потреба провести розкопки, бо від цього залежить, чи знатимемо ми справжню дату заснування Львова. Місто каже, що супермаркет зводять незаконно і судиться з власником земельної ділянки. Інженер, який працював у Нью-Йорку, запевняє, що на цій ділянці було б добре збудувати паркінг, який допоміг би вирішити одвічну проблему Львова із місцями для автомобілів. У кожному разі містяни можуть впливати на те, як розвиватиметься ділянка в середмісті Львова. Tvoemisto.tv розповідає давню історію з новими подробицями, як-от до чого тут радник міського голови Львова.

Читайте також: Суд призначив експертизу щодо будівництва нового ЖК у центрі Львова. Детальний план території, який оскаржує прокуратура, Львівська міськрада затвердила 25 лютого 2021 року;

4. Київ та ще 4 міста України увійшли до 100 найнебезпечніших у Європі за рівнем злочинності. Це Одеса (22 місце), Дніпро (26 місце), Харків (37 місце), Київ (51 місце) та Львів (74 місце).

Читайте також: На Оболоні в Києві, на місці де планують паркінг за 120 млн, вночі вирубали 60 дерев. «Екоцид продовжується. Абсолютно незаконна вирубка 60 дерев: з них 20 із діаметром стовбура від 20 см до метра, а 40 з діаметром до 20 см. Вирубку здійснювали невідомі особи в нічний час», – повідомили екоактивісти.

Натомість у КМДА спростували інформацію про вирубку дерев на Оболоні. Але у відповідь на запит «Твого міста» у «Київзеленбуд» заявили, що було проведено роботи по зняттю аварійних дерев;

5. Кухар Клопотенко пропонує створити у Києві музей борщу. «От зайшов туди іноземець, почитав про борщовий набір, помалював буряком, поїв. І вийшов з повним уявленням про те, що таке український борщ. А потім поніс ці знання у світ», – написав він.

Читайте такожУ Львові на площі Митній і біля пам’ятника Митрополиту Андрею висадили квіти. На усіх клумбах висадили віоли.

Та: Стендап і балет. Куди піти цього тижня у Львові. 

Tvoemisto.tv рекомендує підбірку подій у місті.

Слава Україні! Гарного Вам дня!

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!