Де у Львові можна побачити європейські грядки і висадити рослини

2605 0
Ці грядки будуть інклюзивними, тож працювати на них зможуть як люди з інвалідністю, так і діти. Локація має стати ще одним місцем для відпочинку мешканців.
Фото: Анна Чистякова

Фото: Анна Чистякова

У Львові, в межах Х ювілейної Майстерні міста, біля парку «Залізна вода» для містян почали облаштовувати європейські грядки. Ініціаторами проекту виступили ГО Плато та партнери Екотерра і Пермакультура. Кошти на організацію локації виділив КУ Інститут міста в межах конкурсу ідей для Майстерні міста, який оголосили на початку травня. Необхідний ремантент та матеріали закупив GIZ Ukraine. Ідея локації «Врожай вражень» (одна із локацій Майстерні цьогоріч) вибудовувалася ціле літо.

ГО Плато провели тут не одну толоку: «Ми звернулися в Управління екології ЛМР і вони сказали, що є такий закинутий простір. Тут були теплиці і розсадник, де вирощували квіти для всього міста. Потім це перестало функціонувати, заросло і було вкрито шаром битого скла. За цей рік ми провели 5 толок і вивезли дуже багато сміття та розчистили цю територію», – розповідає Тетяна Чучко, екоактивістка та співорганізаторка.

В межах проєкту «Врожай вражень» також облаштовують інклюзивні грядки. Вони будуть зроблені на певній висоті, тож на них буде зручно працювати людям з інвалідністю та дітям. На них планують висадити пряно-ароматичні рослини: естрагон, тархун, м’яту різних видів: яблучну, ананасову, шоколадну. В планах є і інші садові культури. На локацію Майстерні міста прийшло багато молоді. Дівчата та хлопці разом працюють над створенням основи для європейських грядок.

«Для мене ММ  це насамперед той проєкт, який покликаний розповідати мешканцям, що вони можуть власноруч змінювати середовище у якому живуть. Відтак, ми зробили опитування стосовно того, яким хочуть бачили це місце мешканканці і що тут необхідно зробити. Творячи цей простір навколо, я маю надію, що найближчими роками цей простір перетвориться на ще одну унікальну локацію, яка буде приваблювати львів’ян», – зазначає Дарина Мендела, PR-менеджер КУ Інститут міста.

Загалом ідеї, які спрямовані на покращення екологічної ситуації у місті чи облаштування просторів за останні роки стали дуже актуальними. До них приєднуються все більше людей: «Я вважаю екоініціативи дуже важливими, особливо в період глобального потепління. Дуже важливо, що мешканці можуть зробити це разом. І не чекають, що для них хтось це здійснить. А навпаки  приходять і роблять добру справу своїми руками. Це дуже важливо для розвитку громадянського суспільства», – говорить львів’янин Юрій Надала.

Планів на цей простір у найближчі роки є безліч. Організатори локації зазначають, що мають на меті перетворити цей простір у зручне місце для відпочинку на навчання: «Ми плануємо проводити тут просвітницькі заходи щодо міського садівництва та городництва. Пріоритетним завданням на осінь є підготовка простору до весни, подальше розчищення території. Взимку будемо займатися пошуком ресурсів для того, щоб в подальшому запропонувати користувачам якийсь більш цікавий формат організації простору більшою кількістю грядок для вирощування рослин, садовими меблями та івент-зоною. Знаємо, що у садівників є ідея виділити тут місце під «дитячий садок» для рослин, які в подальшому можна було б розсаджувати у парках», – зазначала Анжеліка Зозуля, активістка ГО Плато.

Нагадаємо, що Майстерня міста тривала у Львові від 26 до 30 серпня. Організатори проекту КУ Інститут міста та GIZ Ukraine. Цьогоріч 24 події та 9 локацій були об’єднані у квест, а головним призом став електричний самокат від ІТ-компаній Intellias та сертифікати по 500 грн від сервісу електросамокатів E-wings. Детальніша інформація на сторінці Майстерня міста у Facebook – https://www.facebook.com/maisterniamista.

Партнерська публікація 

Анна Чистякова

Фото авторки та Олени Одлежук


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!