Куди піти у Львові. У Музей, де зберігається фрагмент козацької чайки

2143 0
Також тут можна побачити середньовічний дерев'яний трубопровід.
Фото: Анни Чистякової

Фото: Анни Чистякової

Мало хто з львів’ян знає, що у місті вже понад тридцяти років існує Музей деревини. Відкрили його у 1991 році на території Ботанічного саду Національного Лісотехнічного університету України. Тут зберігається унікальна колекція деревини та гербарію професора Євстахія Волощака, засновника львівської ботанічної школи XVIII-XIX століття, який створив дуже багату та рідкісну дендрологічну колекцію. Також тут можна побачити, як виглядав старовинний львівський трубопровід.

Потрапивши в музей, одразу відчуваєш характерні деревні запахи. На стінах тут висять зразки різноманітних видів дерев з цифрами, які означають сорт та їхній діаметр.

«Такі позначки вже не роблять. Це старий метод. Зараз чіпляють спеціальні бірки», – говорить професор, завідувач кафедри ботаніки, деревинознавства і недеревних ресурсів лісу НЛТУ України Леонід Осадчук.

Слід від кулі в деревині

Експонати з колекції професора Остапа Волощака

За його словами, в музеї є взірці деревини майже зі всього світу. Також тут зберігається майже шістсот експонатів взірців рослин з унікальної колекції професора Остапа Волощака. Усі вони накриті спеціальною плівкою, аби на них не потрапляло сонце.

«Остап Волощак був членом Віденської та Краківської академії наук, а також членом Наукового Товариства ім. Тараса Шевченка у Львові. В останні роки життя він розділив свою колекцію на три частини. Одну частину передав Природничому музею у Відні, іншу  Академії наук у Кракові, а третину залишив у Львові. Зараз зразки його колекції зберігаються тут в музеї, а також у Львівському природничому музеї та Львівському університеті ім. І. Франка», – розповідає науковець.

Леонід Осадчук показує ще один цікавий експонат музею – фрагмент львівського трубопроводу, який знайшли у центрі під час ремонтних робіт.

Також в експозиції музею зберігається фрагмент деревини з козацької «Чайки», яку знайшли біля Запоріжської Січі, що на Дніпрі. 

Пан Леонід знімає зі стенду ще один цікавий взірець деревини: «В стовбурі деревини знайшли написи. Дерево заросло і ми отримали зворотній малюнок. Коли ми його розколювали, то побачили надписи».

Також у музеї є взірці різних порід дерев у вигляді геометричних брусків, за якими студенти мають вміти визначати породу дерева «на око». 

Нагадаємо, у палаці Бандінеллі на площі Ринок, 2 розташований перший та єдиний музей скла в Україні. 

Анна Чистякова

Фото авторки



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!