Де у Львові можна відчути дух Різдва та історія бійця з книжкою Тімоті Снайдера. Підсумки доби

1406 0
Нині 7 січня та 318 доба героїчного протистояння російській агресії.
Фото: Твоє місто

Фото: Твоє місто

Повітряна тривога: Сигнал небезпеки пролунав о 12:46, відбій – о 14:38. Була інформація про зліт ворожої авіації з аеродромів у білорусі.

Ситуація на фронті: Збройні Сили України посіли 15 сходинку у рейтингу найсильніших армій світу. За останній рік Україні вдалося піднятись на сім сходинок. Рейтинг армій опублікувала міжнародна компанія «Global Firepower». Загалом у рейтингу розглянули 145 країн. До першої десятки найпотужніших армій увійшли США, росія, Китай, Індія, Велика Британія, Південна Корея, Пакистан, Японія, Франція та Італія.

США виділяють Україні новий пакет підтримки у сфері оборони на суму понад $3 мільярда, який включатиме, в тому числі БМП Bradley. За словами речниці Білого дому Карін Жан-П’єр, у пакет також увійдуть бронетранспортери, самохідні гаубиці, ракетне озброєння, боєприпаси та іншу військову допомогу. Це найбільший пакет допомоги, наданий Україні.

Водночас керівник Офісу президента Андрій Єрмак повідомив, що до пакету увійшли снаряди до HIMARS; броньовики MRAP, зенітні ракети Sea Sparrow, також БМП M2 Bradley.

За даними Генштабу (станом на 6:00), ЗСУ відбили атаки ворога на Стельмахівку, Макіївку, Діброву і Білогорівку Луганської області та Озарянівку, Соледар, Красну Гору, Підгородне, Бахмут, Кліщіївку, Сіль, Первомайське, Мар’їнку і Побєду – Донецької.  Українська авіація та підрозділи ракетних військ і артилерії завдали 5 ударів по районах зосередження окупантів, а також уразили 2 його склади пально-мастильних матеріалів.

В Енергодарі російські війська примусили близько 3000 працівників Запорізької АЕС отримати так звані російські паспорти. Погрожуючи підприємцям штрафами та вилученням майна в місті вивели з обігу українську гривню.


Акцент дня: «Я тут заради сім’ї та країни». Історія бійця з книжкою Тімоті Снайдера. Олександр Ширшин ― випускник магістерської програми з управління неприбутковими організаціями Інституту лідерства та управління УКУ. За кілька днів до 24 лютого підписав контракт у резерв у 80-му окрему десантну-штурмову бригаду ЗСУ. Відчував, що війна буде, тому не міг залишатися осторонь. У червні на фронті Сашко був поранений і дивом вижив. А 2-го січня світ облетів твіт Тімоті Снайдера зі світлиною військового, який читає в окопі працю історика The Road to Unfreedom та підписом українською: ​​»Найвища честь для автора – читач». Як зʼясувалося згодом, на фото був Олександр Ширшин. «Я був дуже здивований тим, що Тімоті Снайдер перепостив моє фото, і що воно почало набирати резонанс. Це просто фото, нічого надзвичайного. Пройде тиждень і всі забудуть. А книга справді цікава», – прокоментував Олександр.

У інтерв’ю Tvoemisto.tv Сашко розповів про службу, що мотивує і не дає впасти духом та чому важливо підтримувати нашу армію.

Ключові події:

1. ПЦУ отримала офіційний дозвіл на проведення різдвяної літургії в Києво-Печерській Лаврі. Богослужіння 7 січня о 9:00 проведе Предстоятель ПЦУ Епіфаній;

На цю ж тему: Нехай народження спасителя принесе надію українському народу, – Папа Франциск. Вітаючи християн Сходу, які святкують Різдво, Папа Франциск скерував окрему думку до багатостраждального українського народу, закликаючи молитися за Україну і за мир.

2. У Львові встановили чотириметрового різдвяного дідуха. Фото. Цьогоріч на його відкриття завітав і мер тимчасово окупованого Скадовська Олександр Яковлєв.

На цю ж тему: Що символізує дідух і чому його після свят виносять з хати. «Дідух – це культ роду. Цей сніп був містилищем, де зимує дух предка. Одна з назв колядного снопа – «рай», місце, де перебуває дух предків. Основна функція дідуха – пошанування померлих пращурів і забезпечення багатого врожаю».

А також: Де у Львові можна відчути дух Різдва. Підбірка локацій. Серед них: Шевченківський гай, різдвяна шопка на площі Ринок, ялинка у центрі міста, вистава «Різдвяна ніч» у театрі ім. Марії Заньковецької, Дідух у центрі міста, Різдво у Львівській опері;

3. Чому важливо колядувати під час війни. Коляда як співоча молитва. Вона відганяє злі сили, розганяє темряву, це, так би мовити, прямий зв’язок з небом та Богом, тому – особливо в час війни – треба колядувати. Які ще особливості коляди – пояснює актриса театру «І люди, і ляльки», учасниця етногурту «Коралі» Людмила Зборовська;

4. Нині на Львівщині не планують вимикати електроенергію мешканцям. Водночас людей закликають ощадливо використосувати її;

Читайте також: Українці мають готуватися до поновлення аварійних відключень світла, – Шмигаль. Очікується суттєве похолодання. Це вплине на ріст електроспоживання та збільшення дефіциту в енергосистемі країни. Окрім того, ворог готовий завдати чергового ракетного удару по цивільній та енергетичній інфраструктурі.

5. Деякі мережі АЗС знизили вартість пального. Зокрема, на станціях ОККО і WOG бензин марки А-95 здешевшав на 1 грн/л.

Слава Україні! Гарного Вам дня!

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!