Політична реклама

Декретну відпустку львів'янкам зараховуватимуть до страхового стажу

1642 0
Департамент соціального захисту населення Львівської облдержадміністрації повідомляє, що з 1 липня цього року жінкам до страхового стажу зараховується відпустка по вагітності та пологах (декретна відпустка). Сумарно це 126 днів – 70 днів до пологів та 56 днів – після. У разі народження двійні чи ускладнених пологів післяпологова відпустка продовжується ще на 14 днів.

Про це "Твоє місто" повідомили у прес-службі ЛОДА.

Варто відзначити, що за час перебування у цій відпустці нараховується виплата. Для працюючих – застрахованих у системі соціального страхування жінок – у розмірі 100 відсотків середньомісячного доходу, для незастрахованих, тобто тих, які не є  платниками страхових внесків, жінок – розмір  допомоги не менше 25 відсотків від розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи із розрахунку на місяць.  Скажімо, з 1 січня це 286,75 грн. на місяць.

«Із загальної суми допомоги тепер сплачується єдиний соціальний внесок – 33,2% від розміру виплати і період перебування на лікарняному зараховується жінці до загального страхового стажу. Породіллі отримали соціальний захист, якого раніше в них не було. Адже цей період в жінки «випадав»», – сказала заступник директора департаменту соціального захисту населення ОДА Оксана Яковець.

Також вона зазначила, що аналогічною є частка єдиного соціального внеску, яку сплачують до пенсійного фонду із заробітної плати. Та й з виплати за кожен лікарняний лист у випадку хвороби сплачується єдиний соціальний внесок.

Нагадаємо, зміни до пенсійного законодавства ухвалили 34 народних депутатів – за них проголосувала як влада, так і опозиція. До розгляду у Верховній Раді документ погоджувався як з профспілками, так і з роботодавцями, які підтримали не тільки необхідність зараховувати жінкам до страхового стажу період перебування у декретній відпустці, а й розмір відрахувань з неї.

Станом на 15 серпня в області понад 1800 жінок перебувають у  декретній відпустці  і їм нарахована відповідна виплата.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!