День українського кіно. 10 фільмів, які варто побачити

2539 0
Пропонуємо підбірку фільмів, які можна переглянути у вільному доступі на YouTube.
Фото: кадр з фільму

Фото: кадр з фільму

Щороку в другу суботу вересня відзначають День українського кіно. Пропонуємо провести свій вихідний за переглядом цікавих сучасних кінострічок вітчизняного виробництва.

«Гніздо Горлиці»

Український повнометражний фільм режисера Тараса Ткаченка про проблему трудової міграції.

Сюжет: у головної героїні була чудова родина — коханий чоловік та сонечко-донька. Спочатку чоловік втратив роботу, донька підросла, того заробітку, який вона мала на власній роботі, вкрай не вистачало. Тому, коли хтось із знайомих запропонував поїхати на заробітки до сонячної Італії, поміркувавши, погодилась. І от зараз вона повертається на рідну Буковину. В її очах немає радості, а під грудьми б’ється маленьке серденько, однак вона повертається.

«Зрадник»

«Зрадник» — український фільм, знятий американським режисером Марком Гаммондом за участю молдавського режисера Валеріу Жерегі про повстанців Холодного Яру.

Сюжет: 1970-ті роки радянської України. Політична задуха на кіностудії. Куратор від КДБ дає наказ перемонтувати щойно закінчений фільм знаного режисера, що висвітлював події української «громадянської війни» з правдивого ракурсу. А це суперечило політиці Партії. Перемонтаж доручають режисеру-стажерці, яка щойно закінчила ВДІК. Дівчина розуміє, що повинна захистити авторське бачення та історичну правду. Кохання, політика, небезпечне завдання, друзі і вороги – все це її виклики.

«Чорний ворон»

Сюжет: історія життя та кохання Івана на прізвисько Ворон, якому випала доля стати учасником повстанського руху часів Холодноярської республіки. Одвічна жага українців до волі не дає головному герою залишатись осторонь важливих подій, які розгортаються в його селі. Саме тому він відважно жертвує спокоєм та сімейним затишком і починає запеклу боротьбу за незалежність рідної землі, волю та майбутнє українців і власної родини.

«Жива»

Драма «Жива» стала повнометражним деб’ютом режисера Тараса Химича. Раніше на його рахунку були документальні фільми та відеокліпи. Для виконавиці головної ролі, Ольги Комановської, фільм також став першим досвідом в кіно.

Сюжет: дія історичної драми розгортається в повоєнний час. На тлі неймовірно мальовничих Карпат, схожих на рай земний, розгортається трагічна історія Ганни Попович. Історія героїзму, любові і зради. Дівчина народилася з надзвичайним даром – вона чує голоси і бачить віщі сни. Ховаючись від переслідувань чекістів, Ганна потрапляє в табір бійців Української повстанської армії (УПА). Так вона виявляється втягнутою в протистояння українських повстанців і радянських органів. Її дар передбачення змінить долі багатьох.

Фільм знятий на основі реальних подій. Більше того, пересказаних особисто Ганною Попович. Вона навіть допомагала у процесі зйомок, які, до речі, відбувалися на гірському масиві Горгани.

«Пекельна хоругва, або Різдво козацьке»

Пекельна Хоругва, або Різдво Козацьке — український художній фільм-казка 2019 року, режисера Міши Кострова. Сценарій до фільму базується на казці Сашка Лірника «Про старого козака, різдвяного чорта, чотири роги і козацький рід».

«Іван сила»

«Іван Сила» — український дитячий художній фільм режисера Віктора Андрієнка. Знятий за книгою Олександра Гавроша «Неймовірні пригоди Івана Сили, найдужчої людини світу».

Сюжет: фільм «Іван Сила» оповідає незвичайну історію життя Івана Фірцака, який народився в червні 1899 року в селі Білки Іршавського району на Закарпатті. У 18 років він став артистом чехословацького цирку і побував у 64 країнах світу, дивуючи всіх своїми перемогами. Чемпіон Чехословаччини з важкої атлетики та боротьби, чемпіон Європи з культуризму. За неймовірну силу він отримав прізвисько Іван Сила — Кротон.

Іван Фірцак виграв чимало поєдинків з відомими борцями світу. З рук британської королеви він отримав шолом і пояс, оздоблені золотом та діамантами. Американська преса називала його найсильнішою людиною XX століття. 1937 року в самому розквіті своєї слави він повернувся на Батьківщину.

«Шляхетні волоцюги»

«Шляхетні волоцюги» — музично-комедійний бойовик про пригоди батярів режисера Олександра Березаня. Події фільму відбуваються у Львові, у 1938-39 роках.

Сюжет: жартівлива історія львівських батярів Боді та Мірека, які живуть під гаслом: «Любити Львів, жінок та жарти». Аби життя було яскравим, шляхетні волоцюги вдаються до різних авантюр, залишаючись при цьому позитивними героями. Неочікувано для себе, вони стають опікунами юної Христі, після чого їхні пригоди набирають нових обертів.

«Контрабас»

Повнометражна комедія «#DZIDZIO Контрабас» зібрала один з найбільш рекордних в українському прокаті бокс-офісів у розмірі більше 22 млн грн за весь період прокату, що тривав 11 тижнів, і його переглянуло 310 000 глядачів. Можливо, варіант легкої комедії багато кому припаде до душі.

«Той, хто пройшов крізь вогонь»

Сюжет: фільм розповідає про Івана Додоки з Полтавщини, який під час війни стає радянським військовим льотчиком, Героєм Радянського Союзу. Після німецького полону він потрапляє у радянський табір, і зрештою, опиняється у Канаді, де стає вождем тамтешнього індіанського племені.

Прототип головного героя — Іван Даценко, льотчик-ас часів Другої світової війни, Герой Радянського Союзу, старший лейтенант, командир ланки 10-го гвардійського авіаційного полку 3-ї гвардійської авіаційної дивізії 3-го гвардійського авіаційного корпусу авіації дальньої дії, уродженець села Чернечий Яр під Диканькою, який нібито після нацистського і радянського полонів потрапив у Канаду, де став вождем індіанського племені, що входило до конфедерації ірокезів.

«Сторожова застава»

Український пригодницький фільм-фентезі «Сторожова застава» був знятий Юрієм Ковальовим за мотивами однойменної книги Володимира Рутківського та став у 2017 році хітом прокату. Телеверсія фільму, що складається з чотирьох частин, доступна онлайн на Youtube-каналі виробника.

Сюжет: під час сонячного затемнення звичайний хлопчик Вітько потрапляє на тисячу років назад, у Київську Русь, в розпал вирішальної битви Добра і Зла. У його руках магічний камінь, що дає могутню силу, поруч – легендарні богатирі, про котрих він читав у книгах, а проти них – чорна магія і ціла армія на чолі з гігантським кам’яним монстром. Тепер тільки від хоробрості хлопчика залежить, чи переможе світло темряву і чи буде майбутнє таким, яким його знаємо ми.

За матеріалами Ukrainian People

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!