«До кінця травня паливна криза піде на спад», – експерт

819 0
До кінця цього місяця можна очікувати на збільшення ліміту до 20-30 літрів у один бак, але для повного переходу на надійну систему потрібно трохи більше часу.
Фото: з відкритих джерел

Фото: з відкритих джерел

Нова система паливного ринку, яку будують під час війни, залишиться надовго. Однак наразі в Україні є дефіцит на паливо, та очікують, що до кінця травня ця криза піде на спад, каже експерт з енергетичних питань Сергій Куюн. 

Він зазначає, що основна проблема зараз – це логістика, адже немає відповідної логістики, щоб забезпечити перевезення пального. 

Читайте також: В мережах АЗС подорожчало паливо

«Основна проблема зараз – логістика. Немає відповідної логістики, щоб забезпечити перевезення немалих обсягів бензину і дизелю. Без сприяння урядів європейських країн це завдання вирішити нелегко, тому Україна ініціювала зустрічі з урядами країн Німеччини, Польщі, Румунії». 

Експерт каже, що до кінця травня криза піде на спад. Водночас повністю подолати дефіцит одразу неможливо, але не буде таких жорстких обмежень, як зараз. 

«До червня маємо вийти на режим, коли збільшать ліміти до 20-30 літрів у один бак. Повністю перейти на надійну систему вдасться упродовж наступних двох місяців», – каже Сергій Куюн. 

Експерт також зазначає, що серед переваг нового порядку системи паливного ринку – відсутність єдиного коридору, яким пальне завозять до України.

«Пальне заходить як залізницею, так і автомобільними шляхами. Тож система диверсифікована, придушити її складно, навіть неможливо. Оскільки нафтобази використовувати небезпечно, ринок переорієнтувався на роботу з коліс. Пальне від кордону їде одразу на заправну станцію. Це питання і безпеки, і оперативності», – розповів Сергій Куюн. 

Читайте також: Проблему з пальним можна вирішити

Нагадаємо, що роздрібні мережі АЗС у період з 5 по 6 травня відкоригували ціни на бензини й дизельне пальне. Зокрема, на WOG і ОККО бензини марок «А-95» і «А-95+» здорожчали на 1,64-1,72 коп./л, до 37,69-39,57 грн/л. Дизельне пальне у цих мережах здорожчало на 1,97 грн/л, до 42,63 грн/л.

Проблеми з пальним виникли, зокрема, у Львові. Чимало заправок узагалі не продають їх, а на тих, де вони є, великі черги. Заливають по 10-20 літрів в один бак. Схожа ситуація і в інших містах України, яку за тиждень-два вирішити не вдасться. Якщо не прибрати державне регулювання ціни, все може тільки погіршитися. Більше – тут.

Софія Шавранська

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!