До яких лікарів можна звертатися без е-направлення. Роз’яснення МОЗ

2735 0
Внутрішньо переміщені особи можуть звертатися до будь-яких лікарів загальної практики, не укладаючи декларації.

Без е-направлення пацієнти можуть звертатися найперше до лікарів первинної медичної допомоги – педіатрів, терапевтів та сімейних лікарів. При тому в умовах війни переселенці можуть звертатися до будь-яких лікарів загальної практики, не укладаючи декларації. Про це повідомили на сайті відомства. 

Саме лікарі «первинки» вирішують, чи треба скерувати пацієнта до вузького спеціаліста, провести додаткові обстеження, процедури, госпіталізацію тощо, якщо пацієнт потребує цього.

Читайте також: Де у Львові переселенцям безкоштовно отримати медичні послуги

На прийом до вузькопрофільного фахівця сімейні лікарі, терапевти й педіатри формують електронне направлення. Проте у зв'язку з війною, в зоні активних бойових дій та на тимчасово окупованих територіях можуть виписувати й паперові.

Направлення не потрібне для звернень до таких вузьких спеціалістів:

  • гінеколога, у тому числі дитячого,
  • психіатра,
  • нарколога,
  • стоматолога (планова допомога для дітей та ургентна для дітей і дорослих),
  • фтизіатра,
  • лікаря, у якого під наглядом перебуває пацієнт із хронічними захворюваннями.

 

Також е-направлення не потрібне, якщо пацієнт потребує екстреної медичної допомоги. Така допомога надається безплатно всім без винятку, без направлення й підписаної декларації з лікарем «первинки».



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!