Допомогти та не дати вкрасти. Андрій Дворакевич про медицину і політику у Львові

7244 0
З якими проблемами найчастіше звертаються до депутатів та хто такі професійні фарисеї.

Про особливості поєднання професійної та громадської роботи, як звітність допомагає виявити професійних фарисеїв, програми медичної та депутатської допомоги Tvoemisto.tv розповів Андрій Дворакевич – лікар-хірург, керівник Центру малоінвазивноі хірургії дітей та новонароджених в львівській лікарні «Охматдит», депутат львівської міської ради фракції «Об’єднання "Самопоміч"».

Пане Андрію, із чим найчастіше цього року приходять до вас як до лікаря?

Моя основна робота – «Охматдит». Враховуючи те, що ми маємо епідемію, а швидше пандемію кору, то цього року його лікування стоїть на першому місці. У лютому додає ускладнень ще й грип. Ми на цей період розписуємо менше планових операцій, хоча, звісно, пацієнти з гострою патологією – апендицит, защемлення грижі, травми – є завжди. Але після зимових свят, на початку лютого, була ціла хвиля дітей із запущеними формами захворювань – ми діагностували гострі стани. Таке трапляється, коли з віддалених районів області привозять дітей не з першої доби захворювання. Це, перш за все, – втрата пильності батьків. Але є і ще одна проблема – складність отримати в селі відповідну фахову допомогу. Із села – в амбулаторію, з амбулаторії – у район, з району – до Львова. Втрачається час.

А як до депутата? З якими запитаннями найчастіше звертаються?

Зараз це надання матеріальної допомоги і знову ж таки здоров’я. 90%  – це прохання про кошти на придбання ліків чи проведення лікування: онкологія, трансплантація суглобів. Люди літнього віку звертаються по найнеобхідніше – ліки від тиску.

Про проблеми старших людей та державні програми оздоровлення

До лікаря звернення змінюються в залежності від сезону і обставин, а до депутата приходять з одними і тими ж проблемами?

Так. І більшість тих, хто приходить на прийом до мене як до депутата, – це літні люди. А дві проблеми львів’ян поважного віку загалом – самотність і здоров’я. Точніше, недостатня кількість грошей для забезпечення базових потреб. Мова йде і про профілактику, і про реабілітацію після захворювання – фізичні заняття, добре харчування, вітаміни, відпочинок. А ще старші люди економлять, скільки б коштів не мали, яку б пенсію не отримували, – вони не впевнені в завтрашньому дні. Усе життя пенсіонерів – це «культпохід» магазин-аптека, аптека-магазин. Тому я щасливий, що можу надати різну допомогу – і як депутат міськради, і як лікар.

Ваші прийоми майже завжди перетворюються на депутатсько-медичні.

І це добре – я можу проконсультувати, як саме можна отримати доступні ліки. У країні діють різні фонди і державна програма, про які, на жаль, пенсіонери просто не знають і не використовують їх.

Так само, приходить багато людей, які потребують пересадки суглобів. Така проблема є в літніх людей усіх країн світу. З віком традиційне лікування вже не діє, і необхідне оперативне втручання – заміна на штучний суглоб. Сама по собі така операція недешева, але мало хто знає, що є державна програма допомоги, і у Львові є достатньо таких суглобів «на заміну».

Про професійних фарисеїв і фінансову звітність

Які найважливіші риси повинні бути в лікаря?

Професіоналізм і емпатія.

А в депутата?

Професіоналізм, емпатія і вміння бути психологом.

«Читати» людей?  

Так, бачити їх глибше.

Часто зустрічаєте тих, хто звертається по допомогу, використовуючи неправдиві дані про себе?

Досить часто. Прикро визнавати, але є професійні фарисеї. Я вже навчився їх бачити, впізнавати. Людей, котрі з місяця в місяць ходять від однієї партії до іншої, від однієї фракції і депутатів до інших, ми називаємо вже їх «човниками». Це для них своєрідне хобі. Ми вже з колегами давно помітили таких недоброчесних громадян, хочемо мінімізувати це явище, але це складне питання.

Люди можуть дуже добре замаскувати обман, вони вже добре знають права і закон. А головне – слова «Ви маєте мені це зробити». Треба бути еластичним, але мудрим – це ж кошти платників податків, наші кошти, а не аморфні гроші. Ми вже збільшили цього року суму можливої допомоги – від 150 до 200 тисяч, через що і відповідальність збільшилась. Дуже хочеться виділяти ці гроші тим, кому справді треба.

Як ви вирішуєте таку проблему? 

Прошу людей, які приходять повторно, надати певну звітність: на що витрачено отримані попередньо кошти. Прошу виписки – де були, на що використали надану допомогу. Мені не потрібні чеки – достатньо побачити виписку з лікарні і запитати про самопочуття.

При цьому є дуже багато скромних потребуючих людей, які навіть не думають звертатися. Ми з моїм помічником намагаємось самі дізнатись, кому потрібна допомога, і скерувати її такій людині.

Про медичну реформу, Уляну Супрун та рецепт здоров’я і щастя

Наскільки вас торкнулася медична реформа і «Охматдиту», в якому ви працюєте?

Наша медична установа на стадії підготовки – це перехідний період. Ми мусимо бути готові до 2020 року, коли медреформа торкнеться третьої ланки – стаціонарних закладів. Це не лише зміна роботи лікарні, це – зміна ментальності. Ми маємо стати ще більш відповідальними. Раніше як: на установу виділили кошти – і все. Тепер все зміниться. Поки що найбільші зміни відчутні для першої ланки – сімейних лікарів, які на щодень мають контакт з пацієнтом.

Як ви особисто ставитеся до цієї реформи?

Я радий, але знаю чимало колег, які не розділяють мої почуття. Противники Уляни Супрун – це противники реформи, які її блокують. Наш обов’язок – не допустити зупинки реформи, зупинки розвитку і прогресу.

Багато львівських лікарів знає Уляну Супрун особисто?

Так, і я теж. Вона все розуміє з півслова, жодних зайвих розмов і запитань. Саме з Уляною Супрун я зміг реалізувати програму допомоги у співпраці з американським фондом. Вона завжди підтримує усі добрі розумні ідеї, які будуть працювати на людей України. Це єдина людина, яка справді хоче змінити систему і наблизити її до європейської.

А що ви порадите, аби бути здоровим?

Займатись плаванням.

А щоб бути щасливим?

Знайти баланс між фізичним, психологічним і духовним здоров’ям. Вирішальним тут є спілкування. Настає той час, коли головне, за що ми маємо боротися – родина.

Публікація в межах програми висвітлення діяльності Львівської міської ради, її виконавчих органів, посадових осіб і депутатів


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!