Допоможіть їй знову бігати. Дівчинка, яка поборола правець у Львові, потребує реабілітації

15115 0
Дитину госпіталізували з переломом передпліччя, а через тиждень у неї діагностували правець.
Фото: з відкритих джерел

Фото: з відкритих джерел

Семирічна дівчинка Ліліана понад місяць перебуває у львівському ОХМАТДИТі. Дівчинка поступила з відкритим переломом передпліччя. Через тиждень сталося вторинне зміщення перелому. Тоді ж лікарі діагностували у дівчинки правець. Стан дитини все ще важкий. Аби продовжити реабілітацію, їй потрібні ортези. Про це у коментарі Tvoemisto.tv розповів лікар Володимир Ришковський.

Читайте також: Найважчий правець за весь час. 7-річній дівчинці у Львові терміново потрібна кров

«Понад місяць тому дитина поступила з діагнозом відкритий перелом середньої третини обох кісток правого передпліччя. Ми вправили перелом та наклали гіпс. На рентгені все було добре, але через тиждень подзвонили і сказали, що у дитини рука набрякла і сильно болить. На рентгені ми побачили, що відбулося вторинне зміщення перелому. Провели оперативне втручання, поставили спеціальний метал, яким відразу зафіксували кісточки, щоб вони не зміщувалися і добре заживали», – розповідає лікар.

Однак наступного дня у Ліліани з’явилися тонічні судоми, не типові для правця. Вони були на руках і ногах, на обличчі теж був так званий тризм.

«Захворювання розвивалося погодинно, тож ми негайно перевели дитину у реанімаційне відділення та підключили до штучної вентиляції легень, оскільки правець рано чи пізно вражає нервові клітини, і людина просто перестає дихати. Було назначено протисудомну терапію та імуноглобулін, тобто ввели готові антитіла», – каже Володимир Ришковський.

Він додає, що навіть через кілька днів покращення у дитини не відбулося, тоді лікарі ввели другу дозу препарату. Стан дитини залишався важким, кілька днів поспіль температура тіла була 42 градуси. Тоді дівчинці поставили трахеостому.

Лікар каже, що лише кілька днів тому у 7-річної пацієнтки припинилися тонічні судоми, а температура спала до субфебрильної – 37,1. Крім того, весь цей час дівчинці не можна було розробляти рухи, що могло загострити її стан.

Перший етап реабілітації тільки розпочався і на це потрібні значні кошти.

«Проводимо збір коштів на так звані ортези (ред. – ортопедичні пристрої), якими ми зможемо потихеньку виводити ніжки і ручки до стану, природнього для дитини. Але для того після кожної реабілітації, масажу, лікувальної фізкультури дитині потрібно поміщати кінцівки в ці ортези, щоб не відбувалося регресу», – каже лікар.

За його словами, дівчинка все ще у важкому стані, час від часу її переводять на штучну вентиляцію. Але вона вже здебільшого дихає сама, махає головою, трохи спілкується, звісно, не вербально, бо трахеостома не дає можливості розмовляти. Проте позитивні прогнози вже з’являються.

«Сама реабілітація буде проходити довго. Думаю, що не менш, ніж два місяці після того, як стан буде вважатися задовільним. Пізніше дитина потребуватиме регулярного догляду, оглядів, можливо, це триватиме упродовж життя», – зауважує лікар Володимир Ришковський.

Він також додає, що кожен випадок правця, який діагностували у лікарні ОХМАТДИТ, був у дітей, які не мали щеплення. 

Щоб Ліліана знову могла бігати, їй потрібні ортези, вартість яких 150 тисяч гривень. Хоча сума невелика, батьки вже всі гроші витратили на лікування дитини. Тому просять про допомогу. 

Реквізити для допомоги:

Благодійний фонд «Крила надії»

АТ КБ ПриватБанку м. Львів

МФО 305299 ЄДРПОУ 35620901

UAH - IBAN UA173052990000026004011002472

Призначення платежу – для Лілі

Юлія Осим



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!