Дорогою на Високий Замок у Львові відновили історичну браму. Фото до і після

2749 0
Фахівці частково замінили дверну коробку та вирівняли її, адже вона була суттєва деформована.
Фото: Бюро спадщини

Фото: Бюро спадщини

У будинку на вулиці Гуцульській, 3 у Львові відреставрували історичну браму. Про це повідомили у ЛКП «Бюро спадщини».

Раніше брама була зафарбована чорною фарбою. Дубові двері реставратори відновлювати три місяці.

«Ми старалися повернули первісний стан цій дубовій брамі, адже за столітній термін служіння мешканцям вона була дуже понищена. Основна проблема таких брам – тогочасна система встановлення дверей, коли дверна коробка встановлювалася нижче рівня підлоги в під’їзді. В цих місцях збирається вода і через надмірну вологість деревина починає гнити. Це призводить до деформації конструкції і запускає повільний процес знищення дверей», – розповів реставратор Павло Войтович.

Фахівці частково замінили дверну коробку та вирівняли її, адже вона була суттєва деформована.

«Такі брами мають традиційно ковані решітки, але на жаль у цій брамі оригінальні решітки не збереглися, тож нам довелося виготовляти копію. Також ми поставили нове скло та відновили втрачені елементи оздоби. Брама була безліч раз пофарбована в непримітний чорний колір, знявши нашарування старої фарби, ми повернули первісну красу деревини», – додає реставратор.

Реставрація брами коштувала понад 57 тис. грн, із яких 70% оплатило місто в межах програми співфінансування. Решту витрат взяли на себе мешканці будинку.

Нагадаємо, цьогоріч місто планує відреставрувати щонайменше 40 дверей в будинках, які розташовані в історичній частині міста.

Фото «Бюро спадщини»


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!