Простір біля пам’ятника Міцкевичу у Львові можуть зробити пішохідним

7128 0
Місто розглядає створення пішохідного простору зі східної сторони пам'ятника – з боку готелю на площі Міцкевича, 9.
Пам

Пам'ятник Адаму Міцкевичу у Львові / Фото: Капітолій

У центрі Львова зі сторони готелю на пл. Міцкевича, 9, який будують на місці розібраної кам'яниці, можуть зробити пішохідний доступ до пам’ятника Адаму Міцкевичу. Водночас рух транспортних засобів відбуватиметься із західної сторони. Про це у програмі Tvoemisto.tv «Тема тижня» повідомив головний архітектор Львова Антон Коломєйцев.

За його словами, на минулій сесії Львівської міськради прийняли рішення про розробку детального плану території та мають укласти договір із проектантом, а тоді упродовж трьох-чотирьох місяців розроблятимуть планування та питання транзиту через простір площі Міцкевича, який хочуть зробити загальнодоступним.

Читайте також: 25-метровий готель на площі Міцкевича проєктуватимуть поляки

«Що стосується простору біля готелю, то він буде загальнодоступним, громадським. Можливо, вдасться навіть зробити пішохідний доступ до пам’ятника Міцкевичу, щоб він не був відрізаний від міста дорогами зі всіх сторін, бо страшно дивитися, як туристи перебігають до пам’ятника. Розглядаємо різні моделі, зокрема, орієнтацію руху попри західну сторону, а зі східної сторони, тобто зі сторони готелю – пішохідний простір», – каже Антон Коломєйцев.

Те, що стосується самого готелю, що буде на площі Міцкевича, 9, то будівля, за словами головного архітекора, буде співмірною і з боку площі Катедральної, і з боку площі Міцкевича. Вона буде виконана з натурального каменю. Нині будівля уже набула всіх своїх об’ємів. На підземному поверсі законсервували рештки мурів, як обіцяли. Запевняють, що ці давні мури будуть доступними для містян.

Нагадаємо, що будівництво 25-метрового готелю на пл. Міцкевича, 9 погодив виконком ЛМР у лютому 2020 року. У будівлі планують розмістити готель із адміністративно-торговими приміщеннями та підземним паркінгом. Це вже другі містобудівні умови на забудову цієї ділянки. Перші видали у грудні 2018 року. Тоді максимальна висота будівель не мала перевищувати 22,4 м, цього разу – 25 м із максимальним відсотком забудови земельної ділянки.

Дозвіл на початок робіт отримало ТзОВ «Центр розвитку нерухомості». За даними Youcontrol, компанія зареєстрована у 2004 році за адресою: місто Львів, вул. Героїів УПА, 72. Керівником організації є Євген Зінов'єв, а кінцевими бенефіціарними власниками Віталій Антонов (власник ПАТ «Концерн Галнафтогаз» (заправки «ОККО») та Василь Даниляк.

Готель будують на місці розібраної кам'яниці, яка є пам’яткою національного значення, його проєктантами є польська архітектурна студія.

Довідка

Будинок №9 на площі Маріацькій (тепер Міцкевича – ред.) у 1839 році збудував архітектор Вільгельм Шмідт для Венцеля Гудеца. Будинок став одним із перших на цій площі. Наприкінці XIX століття у партері правого крила будинку був магазин фірми «Рудольф Дітмар» – віденської фабрики метеорних ламп.

У 1990-х роках сусідній будинок №10, який називали «вивихнутим», згорів, а будинок №9 почав руйнуватися через просідання ґрунтів. За іншою версією представники Спілки художників, які працювали у будинку, підрубали несучі мури у підвалах, створивши там майстерні, через що і завалилася сходова клітка. У 1997 році будинок демонтували через аварійність.

2001 року ВАТ «Львівнафтопродукт» отримує в оренду на 50 років із правом викупу ділянку площею 0,1090 га на Міцкевича, 9 для будівництва адміністративно-торгового центру. Розпочати роботи заважали судові процеси, адже до демонтажу будинку Львівська обласна спілка художників орендувала тут приміщення та оформила право власності на деякі з них. У 2006-2007 роках право власності скасували через суд.

Наступного року ТзОВ «Центр розвитку нерухомості», яке у 2005 році придбало цю ділянку у «Львівнафтопродукту» і належить Віталієві Антонову – власнику ПАТ «Концерн Галнафтогаз» (заправки «ОККО»), – отримало від міськвиконкому дозвіл на проектування об’єкта будівництва. Після цього забудовник мав розробити та узгодити проект і заплатити інвестиційний внесок. Тоді ж у міста була ідея відновити зруйнований будинок, наповнивши його сучасними функціями, або збудувати новий, який би гармонійно вписався у наявне історичне середовище. Втім, роботи так і не почали через спротив спілки художників. 

Софія Шавранська

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!