Друге життя «Мрії». Чи можна відновити найвідоміший український літак та скільки це коштуватиме

8135 0
У літака є двійник, але він збудований на 60%.

Чи можна відновити «Мрію»?

Знищена в ангарі Гостомельського аеропорту «Мрія» відновленню не підлягає. Однак у літака є двійник, збудований на 60%. Роботу над ним припинили після розпаду СРСР. Двійника використовували як донора унікальних запчастин для обслуговування інших літаків з парку ДП «Антонов», пише Європейська правда. 

Зруйнований літак Ан-225 «Мрія» в Гостомелі

До анексії Криму недобудований літак хотіло придбати російське Міністерство оборони. У 2016 році на проєкт звернули увагу китайські інвестори з компанії Aerospace Industry Corporation of China. Вони хотіли добудувати «Мрію» та запустити серійне виробництво моделі. Щоправда, далі підписання меморандуму справа не дійшла. А у 2020 році вже Туреччина цікавилась можливістю проінвестувати будівництво другої «Мрії».

Тепер сама Україна зацікавлена у відбудові літака. Президент Володимир Зеленський заявив, що нову «Мрію» треба збудувати в пам’ять про загиблих військових льотчиків. План реалізації проєкту складе спеціальна комісія на ДП «Антонов».

Недобудований Ан-225 «Мрія»

На цьому шляху інженерам доведеться зіткнутися із низкою проблем. Одна з них, на думку конструктора підприємства Миколи Калашнікова, полягає у складності виробництва шасі. До другої авіаконструктор Анатолій Вовнянко відносить складність виробництва двигунів Д-18Т, якими обладнують такі літаки як «Мрія» та «Руслан».

Деякі запчастини до «Мрії» настільки унікальні, що конструкторам доведеться робити ексклюзивні замовлення у провідних авіаційних підприємств світу. Відсутність серійного виробництва цих деталей суттєво підніме кінцеву вартість запчастин.

Частину дефіцитних деталей можна взяти зі зруйнованої «Мрії». За словами пілота найбільшого у світі літака Дмитра Антонова, на літаку могли вціліти три двигуни, шасі та частково хвостове оперення. Остаточний список вцілілих запчастин визначить спеціальна комісія.

Новий Ан-225 зовні буде таким як і попередник, адже зміна форми корпусу потребуватиме великої кількості випробувань та витрат. А от зсередини зміни будуть відчутними. Річ у тім, що у 80-х роках «Мрію» збирали підприємства з України, Узбекистану та Росії. Узбецький завод давно не працює, а з росіянами вести справи ніхто не буде. Це означає, що для будівництва нового Ан-225 залучатимуться західні компанії та використовуватимуться їхні компоненти.

Крім того, «Мрія» обладнана радянською електронікою. І оскільки знайти аналоги неможливо, «начинку» літака модернізують за сучасними стандартами.

Ан-225 «Мрія» перевозить космічний шатл «Буран»

Ціна питання

Конструктор ДП «Антонов» Микола Калашніков сказав, що за останні 20 років тема можливого будівництва другої «Мрії» підіймалась п'ять разів, і з кожним роком вартість проєкту змінювалась.

«Кілька років тому йшлося про необхідну суму в 120–130 мільйонів доларів. Зараз «Укроборонпром» оцінює витрати на будівництво нової «Мрії» в понад 3 мільярди доларів упродовж понад пʼяти років. Насправді ж добудова обійдеться у 250–300 мільйонів доларів», – написав конструктор ДП «Антонов» Анатолій Вовнянко.

Президент Зеленський озвучив цифру від 800 млн долл. Інженер «Антонова» Андрій Совенко зазначив, що більша частина витрат залежатиме від обсягу сертифікаційних випробувань та ступеня пошкодження запчастин на зруйнованому літаку. За його оцінками вартість проєкту має вимірюватись у сотнях мільйонів доларів, а не у мільярдах.

Такий широкий діапазон в оцінках вартості будівництва літака означає дві речі. Перша – реальної оцінки з усіма запланованими статтями витрат поки що не існує. Друга – проєкт має високий корупційний ризик та потребує пильної уваги суспільства. Контроль за використанням коштів, які спрямують на реалізацію проєкту, відбуватиметься постійно. У ДП «Антонов» планують створити міжнародний фонд для збору коштів на нову «Мрію», і обіцяють звітувати про кожну витрачену гривню.

Охочим допомогти зібрати необхідну суму варто дочекатись створення офіційного сайту фонду з публікацією конкретного плану дій по проєкту. І слід бути обережними, бо шахраї вже намагались нажитись на зборі коштів нібито для відновлення «Мрії».

Нагадаємо, у лютому, незадовго після початку повномасштабного наступу росії на Україну, окупанти знищили флагман української авіації – легендарний Ан-225 «Мрія». Це відбулося на аеродромі «Антонов» в Гостомелі під Києвом, де перебував літак. На момент вторгнення він знаходився на ремонті у аеропорту Гостомель, тому не встиг вилетіти з України.

Фото: Європейська правда, Радіо Свободи, Reuters


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!