Думки українців про вступ до НАТО і гарантії безпеки від інших країн розділилися майже порівну

1649 0
Водночас підтримують вступ до Альянсу понад 40% опитаних.
Фото:Pascal Rossignol/Reuters

Фото:Pascal Rossignol/Reuters

Думки українців щодо того, чи прийнятно для України в умовах війни відмовитися від вступу в НАТО, натомість отримати гарантії безпеки від окремих країн, розділилися майже порівну. Про це свідчить опитування Київського міжнародного інституту соціології.

42% опитаних вважають, що в нинішніх умовах може бути прийнятно замість НАТО отримати гарантії безпеки від таких держав, як США, Велика Британія, Німеччина, Франція тощо. Водночас 39% продовжують наполягати, що лише вступ до НАТО зможе забезпечити безпеку Україні і тому відмовлятися від цього не можна.

Читайте також: Рівень підтримки вступу України до НАТО зменшується, а до ЄС - зростає. Опитування

Ще 19% респондентів або не визначилися зі своєю думкою, або взагалі не погодилися з жодним із цих тверджень.

Готовність до відмови від НАТО та отримання гарантій безпеки зростає із заходу України на схід – з 35% до 50%. Разом з тим, від 46% до 25% стає менше тих, хто наполягає саме на курсі на вступ до НАТО.

Читайте також: Зеленський назвав 7 країн, які готові обговорювати гарантії безпеки для України

Додамо, що опитування проводилось 13-18 травня методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Опитано 2000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім АР Крим. До вибірки не включалися жителі територій, які тимчасово не контролюються владою України, а також громадяни, що виїхали за кордон.

Формально за звичайних обставин статистична похибка такої вибірки не перевищує 2,4% для показників, близьких до 50%, 2,1% для показників, близьких до 25%, 1,5% - для показників, близьких до 10%, 1,1% – для показників, близьких до 5%. За умов війни крім зазначеної формальної похибки додається певне систематичне відхилення, але при цьому отримані результати все одно зберігають високу репрезентативність.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!