Диплом Франца Йосифа і найбільша колекція рукописів. Екскурсія з бібліотеки Стефаника у Львові

2122 0
У Бібліотеці збережено найбільшу колекцію рукописів у світі.
Фото: Тарас Бабенчук

Фото: Тарас Бабенчук

Львівська національна наукова бібліотека України є однією з найбільших у Європі, і зберігає надзвичайно велику кількість унікальних текстових експонатів різних століть. У ній понад 8 мільйонів фондів, 800 палеотипів (видань, що вийшли друком до 1551 року) та 50 одиниць інканабул – перших друкованих видань, найстаріші з яких датуються 1484 роком. Tvoemisto.tv побувало у найпотаємніших закутках бібліотеки, куди потрапити може не кожен. 

«Перші згадки про будівлю датують 1638 роком, це був дерев’яний костел св.Агнесси. Пізніше її перебудували під заклад польського шляхетського роду Оссолінських», – розповідає Tvoemisto.tv завідувачка відділу бібліотекознавства Валентина Мудроха. 

У бібліотеку Стефаника від Наукового товариства імені Шевченка надійшли рукописи, серед яких була рукописна збірка імені Василя Стефаника. Це була одна з найбільших частин його архіву, що були у складі НТШ. Це було 2 січня 1940 року. Ім’я Стефаника бібліотеці присвоїли 7 травня 1971 року на честь 100-ліття письменника. 

    Унікальні рукописні пам’ятки 

За довгими коридорами бібліотеки криється Відділ рукописів бібліотеки Стефаника. У залі, який за давніх часів був читацьким, збережено стелю, яку розмалювали ще у 1864 році. Відтоді ті малюнки ніхто не реставрував, однак усі візерунки та колористика збереглися. 

Стеля у Відділі рукописів

На стелі зображені 33 земські герби, серед яких є герби Кракова та Варшави. 

«Найстаріший документ нашої Бібліотеки датується ХІ століттям. За написанням букв фахівці встановили, що так писали лише у другій половині ХІ століття. Це фрагмент з Карфагенського собору, який написаний кирилицею», – розповідає завідувачка відділу рукописів Мирослава Дядюк. 

Градуал, 1642 р.

У відділі рукописів є велика колекція кодексів релігійного характеру. Найбільшою книжкою є кований Градуал 1642 року, який походить з Познані. 

«Він дуже цікаво оформлений, тут квадратні ноти. Його використовували для церковного співу монахині у Монастирі бенедиктинок у Познані», – каже Мирослава Дядюк. 

Підпис Франца Йосифа

У бібліотеці Стефаника є надзвичано цінні документи – дипломи, які видавав Франц Йосиф та Марія-Тереза. Їх тут тримають у металевих боксах, тому вони чудово збереглися разом з печатками і написаними вручну дипломами на пергаменті. На обох дипломах є підписи Франца Йосифа та Марії-Терези. 

Диплом Марії-Терези

Ще одним цінним експонатом є служебник, який датують XVI століттям. Від його обкладинки збереглися лише частини шкіри, які досвіченим майстрам Бібліотеки вдалося вставити у нову обкладинку. 

Також на одній з полиць відділу лежать великі акуратно скручені рулони. Найперший з них – це генеалогічна таблиця Дрогойовських, однієї з польських родин. На ній є печатки та розписано усіх членів великої родини.  

Уся величезна збірка бібліотеки Стефаника – це історія не лише Львова та України, а й усієї Європи, оскільки тут вдалося зберегти величезні комплекси цінних документів. Це не просто бібліотека, а науково-дослідницька установа, де проводять різні дослідження і досі відкривають багато забутих імен та документів.

Софія Шавранська

Фото і відео Тараса Бабенчука 

Повна або часткова републікація тексту без згоди редакції заборонена та вважатиметься порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!