Львівські абітурієнти можуть отримувати подвійні дипломи

9406 0
Тvoemisto.tv з’ясувало, які львівські університети пропонують подвійні дипломи – українського та європейського університетів.
Фото: Unsplash

Фото: Unsplash

Отримати додаткові знання та подвійний диплом львівського університету та одного із закордонних університетів-партнерів, у Львові пропонують відразу кілька вишів:

Національний університет «Львівська Політехніка»

Програма подвійних дипломів у Львівській Політехніці діє з 2015 року. За цей у цій програмі взяли участь близько 300 студентів. Відбір кандидатів за програмою здійснює конкурсна комісія.

Як зазначила проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв’язків Львівська політехніка Наталія Чухрай, програми можуть бути організовані для бакалаврів, магістрів та докторів філософії.

«В університеті існує 36 угод з різних спеціальностей з партнерами із різних країн Європи. Переважно це угоди з університетами Польщі, Німеччини, Італії. Мова навчання за програмою залежить від того, що пропонується закладом партнером, тобто, які спеціальності навчаються мовою країни, а які англійською. Рівень знань мови студента має бути достатньо високим, не нижче В2», – каже Наталія Чухрай.

Читайте також: Кризовий менеджмент і керування безпілотниками. Які нові спеціальності пропонують львівські виші

Навчання може відбуватися за денною формою або змішаною. Графік навчання студентів розробляється з урахуванням календарних планів навчання в університеті та виші-партнері. Обов’язково при укладанні угоди розробляється протокол відповідності навчальних дисциплін і є підставою для перезарахування навчальних дисциплін.

Якщо студент навчається на комерційні основі в університеті «Львівська Політехніка», то у більшості випадків він не доплачує додатково за навчання по Програмі, а тільки сплачує витрати на отримання візи, страхування, проживання, харчування. Але, залежно від вимог університету-партнера до Угоди, навчання може бути і на комерційній основі, хоча це буває нечасто.

Серед основних етапів реалізації програми є конкурсний відбір студентів. Зокрема, кандидат має бути студентом відповідного вишу, мати рейтинг успішності не менше 71 балу та володіти іноземною мовою передбаченою в угоді на відповідному рівні необхідному для навчання.

Львівський національний університет імені Івана Франка

Укладені угоди подвійного диплому має й Львівський національний університет ім. Івана Франка. Реалізацію такої програми започаткували в університеті у 2017 році.

Читайте також: Проблема з укриттями. Як вчитимуться львівські студенти в умовах війни

За словами фахівчині відділу міжнародних зв'язків Франкового вишу Надії Клебан, за програмою подвійного диплому можна навчатися на:

  • юридичному факультеті Львівського університету та Університету ім. Миколаса Ромеріса (м. Вільнюс, Литва) – магістратура;
  • прикладної математики та інформатики, створену ЛНУ ім. Івана Франка та Університетом Л’Аквіли (Італія) - магістратура;
  • факультеті журналістики, освітньо-наукова програма подвійного диплому «Нові медіа і комунікаційні технології». Програму відкрито спільно з Університетом імені Адама Міцкевича (м. Познань, Польща) в рамках проєкту Європейського Союзу DESTIN «Journalism Education for Democracy in Ukraine: Developing Standards, Integrity and Professionalism» («Журналістська освіта задля демократії в Україні: розробка стандартів, доброчесність та професіоналізм») – магістратура. 

 

Що стосується факультету журналістики, то освітньо-наукова програма наразі єдина в Україні з цим європейським вишем, який має високі рейтингові позиції з-поміж польських вишів. За словами доцентки факультету журналістики ЛНУ ім. Івана Франка, координаторки програми від української команди Юліани Лавриш, українські та польські студенти зможуть навчатися 2 семестри в Україні, 2 семестри у Польщі і впродовж лише 2 років отримати український та польський дипломи, бути одночасно студентами двох вишів і вдвічі більше набиратися досвіду, а ще вивчати на рівні В2 польську та англійську мови та використовувати це все у професії.

Обмін студентів за програмою ERASMUS+ можливий на усіх факультетах, а саме: біологічний факультет, географічний факультет, геологічний факультет, економічний факультет, факультет електроніки та комп’ютерних технологій, факультет журналістики, факультет іноземних мов, історичний факультет, факультет культури та мистецтв, механіко-математичний факультет, факультет міжнародних відносин, факультет педагогічної освіти, факультет прикладної математики та інформатики, факультет управління фінансами та бізнесу, фізичний факультет, філологічний факультет, філософський факультет, хімічний факультет, юридичний факультет. 

Читайте також: У львівському виші студентів навчатимуть проєктувати безпілотники

До участі у конкурсі допускаються всі студенти університету, переможці беруть участь у програмах. Відповідно до угод кількість студентів може бути різною (від 1 до 5).

«Програми подвійних дипломів – це спільні освітні програми університету з одним із іноземних університетів-партнерів, які дають можливість нашим студентам отримати додаткові знання і диплом європейського зразка. До переваг можна віднести: можливість розширити власний світогляд, здобути додаткові знання по спеціальності, підвищити рівень володіння іноземною мовою, заощадити час та отримання двох дипломів визнаних у Європі, пройти практику та стажування на підприємствах ЄС з подальшою можливістю працевлаштування, подорожувати країнами ЄС, знайомитися з культурою та традиціями», – каже Надії Клебан.

За її словами, триває навчання за програмою подвійних дипломів два роки англійською мовою.

Студенти мають право навчатися на програмах подвійного диплому без внесення додаткових оплат, лише оголошена вартість програми. Вступники можуть претендувати на одержання стипендії, яка повністю покриватиме витрати на навчання та включатиме додаткові грошові виплати студенту.

Національний лісотехнічний університет України

Як зазначили Тvoemisto.tv у відділі міжнародних зв’язків Національного лісотехнічного університету України, у їхньому виші немає укладених угод щодо подвійного диплому на освітніх програмах, проте, університет активно працює над поглибленням співпраці з партнерськими університетами у цьому напрямі.

«Станом на 2022 рік з університетом укладено 62 чинних угоди про міжнародне співробітництво. Кількість партнерів налічує 53 освітні, наукові установи та організації професійного спрямування; географія міжнародного партнерства – 20 країн світу (Австрія, Азербайджан, Греція, Грузія, Іспанія, Італія, Китай, Литва, Молдова, Німеччина, Польща, Росія, Румунія, Словаччина, Словенія, США, Туреччина, Угорщина, Чехія, Швеція)», – кажуть в університеті.

Читайте також: Хто не зможе вчитись, той забере документи». Інтерв’ю з ректором Львівського медуніверситету

Також в університеті постійно відбувається реалізація вхідних та вихідних мобільностей студентів та науково-педагогічних працівників у рамках п’яти укладених угод за програмою Еразмус+: з Університетом сталого розвитку м. Еберсвальде (Німеччина), Вальядолідським університетом (Іспанія), Технічним університет м.Зволена (Словаччина), Університетом сільськогосподарських наук і ветеринарної медицини м. Клуж-Напока (Румунія), Познанським університетом наук про життя, м. Познань (Польща).

В Українському католицькому університеті немає подвійних дипломів, хоч, як зазначив проректор з академічних питань та інтернаціоналізації УКУ Дмитро Шеренговський, практично на кожній освітній програмі є програми обміну.

Не укладали угод із закордонними закладами освіти на навчання студентів за програмою «Подвійний диплом» також Львівський національнийй медичний університет ім. Данила Галицького.

Підготувала Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!