Київ

Директорка київської школи з паспортом рф перечікувала вторгнення у Криму та тепер судиться за посаду

1340 0
Жінка, яка має російське громадянство, взяла відпустку 20 лютого 2022 року та виїхала до Криму.

У Києві на посаду директора школи №292 імені Івана Мазепи хоче поновитися Ольга Слободянюк, яка має і український, і російський паспорти. До 2014 року вона жила в Криму та отримала там російський паспорт. Проте після анексії вона виїхала з півострова та влаштувалася у столичну школу.

Педагог виграла перший суд про поновлення на посаді й готова боротися далі. Проти ексдиректорки виступають батьки та педколектив школи. Натомість ексдиректорка заручилась підтримкою освітнього омбудсмена Сергія Горбачова. "Твоє місто" розібралось у ситуації. 

Про ексдиректорку з російським паспортом, яка намагається поновитися на своїй посаді повідомила на свій Facebook-сторінці вчителька математики школи Алла Прокопчук. Колектив школи, за її словами, висловив недовіру до Ольги Слободянюк як до керівника, яка "не змогла підтримати колектив у скрутний час": "Напередодні військової агресії Ольга Леонідівна виїхала до окупованого Криму на ювілей сина (у Криму проживає вся родина). З настанням відомих подій вона не повернулася до Києва та самоусунулась від виконання посадових обов’язків. Наказом Департаменту освіти і науки її було звільнено з посади директора школи. Дочекавшись слушного моменту, Ольга Леонідівна повернулася до Києва, але з колективом зв’язок не підтримувала і подала позов до Шевченківського суду щодо поновлення її на посаді та відшкодування заробітної плати і моральних збитків. (...) Дуже прикро, що освітній омбудсмен Сергій Горбачов захищає в суді одну особу та не дослуховується до думки колективу школи", - пише педагог.

У коментарях до посту освітній омбудсмен Сергій Горбачов пояснив свою підтримку єксдиректорки виключно через буцімто незаконну процедуру звільнення. "Сумно читати хейтерів, які зневажають Конституцію та закони України. Я вважав звільнення Слободянюк незаконним ще рік тому, коли ця історія почалася, коли я попереджав Департамент про незаконність такого рішення. Вважаю так і зараз, коли мою позицію підтвердив суд першої інстанції. У Департаменті освіти чомусь вважають, що закон не для них писаний, що можна звільнити людину всупереч закону. Мені шкода тих, хто зараз цькує Слободянюк", - зазначив Сергій Горбачов. 

16 березня у Facebook-спільноті "Батьки SOS" з'явились нові подробиці історії: Слободянюк, повернувшись до Києва у червні, подала позов до суду щодо поновлення її на посаді та відшкодування заробітної плати та моральних збитків. Наразі суд задовольнив позов. «Шевченківський суд міста Києва поновив на посаді цю особу, за рішенням суду місто має виплатити компенсацію за прогуляну роботу у розмірі 100 тисяч гривень, за те, що "посадова особа" залишила довірений їй заклад освіти, колектив та наших з вами дітей напризволяще», – зазначається у повідомленні.

Як стверджує авторка публікації, ексдиректорка торік у лютому виїхала до Євпаторії. Син педагогині нібито є заступником прокурора міста Євпаторія, а у батька, доньки та сестри - є російські паспорти. В інстаграмі ексдиректорки є фотографія, де вона веселиться в одному з ресторанів Євпаторії, в соцмережах також можна знайти фотографії нібито її дочки у кокошнику та бусами з бубликів, яка відзначає російську Масляну.

Tvoemisto.tv звернулося із запитом до Департаменту освіти та науки КМДА - там упевнені в юридичній правомірності звільнення. У відповіді управління освіти Деснянської РДА зазначають, що причиною звільнення стали прогули. 

«На підставі наказу Департаменту освіти і науки виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) від 12 квітня 2022 року № 115к «Про звільнення Слободянюк О. Л.» директора школи І- ступенів № 292 імені гетьмана України Івана Мазепи Деснянського району міста Києва, Слободянюк Ольгу Леонідівну, було звільнено 12 квітня 2022 року за прогул, відповідно до пункту 4 статті 40, статті 47 Кодексу законів про працю України. З 26 лютого 2022 року по 12 квітня 2022 року була відсутня на робочому місці», – йдеться у відповіді на запит.

«Твоє місто» намагалось отримати коментар в Ольги Слободянюк, проте педагог на момент публікації не відповіла на запит в соцмережі. Натомість ексдиректорка роздала інтерв'ю РБК-Україна, 24 каналу та ТСН, в яких розказала, що не планує повертатися на посаду, а хоче лише "відновити репутацію і звільнитися за власним бажанням". У 2014 році Ольга приїхала до Києва, лишила у Криму родину та майно, і стверджує, що усі ці роки "працювала на оренду житла" у столиці. Паспорт рф вона оформила, оскільки це "був вимушений крок". Також педагог запевняє, що не спілкується із сином, його посаду не називає. Себе називає "жертвою", та каже, що директорка столичного департаменту освіти та науки Олена Фіданян "дуже вільно себе почуває". У Крим їхала через Каланчак, аби "провідати дітей". Щоб покинути Крим Ольга спочатку їхала до Владикавказу, потім до Грузії, звідти полетіла у Стамбул, зі Стамбулу – до Праги, зі столиці Чехії до Ужгороду, а звідти вже до Києва. Дорога у жінки "зайняла майже тиждень і витягнула купу грошей". 

«Твоє місто» готове надати коментар Ользі Слободянюк.

Доцільність поновлення на посаді та морально-етичну сторону ситуації активно обговорюють батьки, чиї учні навчаються в школі імені Мазепи на однойменній Facebook-сторінці закладу.

ТЕГИ: школа, київ

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!