Дитсадки Львова зобов’язали створити благодійні фонди і зменшити апетити

2741 0
Усі дитячі садки Львова зобов'язані за літо створити благодійні фонди. Таке завдання від міського управління освіти вони отримали для того, аби кошти від благодійних пожертв та кошти батьків, які вони здають на функціонування дитсадка, були обліковані, а про їх використання звітували.

Про це в ефірі tvoemisto.tv розповіла начальник управління освіти Львівської міської ради Галина Слічна.

«Ми зобов'язали садки створити такі фонди чи їхні альтернативу, бо я хочу прозорих процесів в освіті. І я розумію, що без батьківських грошей ми не будемо рухатися нікуди. Такий сьогодні світ, і дякую всім батькам, що вони йдуть нам назустріч. Нечесно буде, якщо я казатиму батькам перераховувати кошти на спецрахунки шкіл. Адже ми маємо практику минулих років, коли з таких спецрахунків коштами не могли скористатися, бо їх блокувало казначейство», – пояснила Галина Слічна.

Кошти таких благодійних фондів, з її слів, не проходять через казначейство, відтак, затримок з їх проплатою не виникатиме.

Вона нагадала, що цього року вперше управління освіти оприлюднило інформацію про пожертви і подарунки для шкіл і дитсадків від благодійників та батьків учнів і вихованців. Наразі це інформація за 2013 рік та І квартал 2014 року. З її слів, інформація розбита по пунктах. Якщо купили миючі засоби – вказано кількість банок, якщо парти – кількість одиниць.

«Все розписано детально в розрізі кожного навчального закладу. Ми оприлюднили цю інформацію і отримали дуже багато звернень від батьків... Ми зробили це свідомо, щоб батьки звернули на цю інформацію увагу і ставили запитання до керівників (шкіл, дитсадків, – ред.). Ми зобовязали всіх керівників щомісяця інформувати батьків про надходження коштів на сайтах (закладів) та на дошках оголошень. На дошці оголошень в навчальному закладі можна знайти невідомо що... Але й така інформація для батьків має бути! Треба комунікувати з батьками, це знімає багато питань», – наголосила Галина Слічна.

З її слів, є совісні керівники, і в цих закладах батьки самі зацікавлені долучатися до розвитку закладу.

«Я не можу сказати сьогодні, що 100% керівників навчальних закладів у Львові є совісними, прозорими і чесними. Є різні. Я побачила за підсумками 2013 року випадки, де нічого не було придбано – і цей «нуль» є на сайті. На що тоді батьки здавали кошти? В мене є питання до керівника!» – сказала начальник управління освіти міста.

Вона наголосила: «Апетити треба зменшити. Коли я дивлюся в дитсадку на карниз, де п'ять ламбрикенів... Так, є необхідні речі: розвивальні ігри, скакалки, м’ячі, шахи – це я розумію, але ламбрикени і євроремонти – я не розумію! Без цього можна прожити. В першу чергу, має бути чисто і охайно. Якщо кадри не розуміють цього і не погоджуються на такі процеси, то мають змогу вибрати собі і подальше місце праці», – наголосила чиновниця.

Також Галина Слічна має зауваження до кадрової політики директорів деяких дитсадків.

«Завідувачі ДНЗ самостійно ведуть підбір кадрів. І це була знахідка! Це виявилися сімейні клани. Таке враження, що це приватні установи. В деяких працює по 4-6, а то й восьмеро членів родини. Звісно, це не зборонено законодавством, але це неприпустимо! Я запронувала їм обмінятися між дитсадками членам родин. Всі вони до вересня мають завдання переглянути свої стосунки з родиною в комунальних установах», – сказала вона.

Нагадаємо, в червні-серпні львівські дитсадки працюють за літнім графіком.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!