Джонсон закликав готуватися до тривалої війни та назвав чотири кроки для перемоги України

3874 0
Як відвернемося від героїчної України, нам не жити в безпеці.
Фото: censor.net

Фото: censor.net

Якби план путіна справдився й він анексував всі території України, на які зайшли російські війська, то це означало би тільки одне – найбільша з часів Другої світової війни перемога агресії в Європі. На розчленуванні України путін не зупинився б. Нинішня війна рф проти України входить в нову фазу, тому союзникам слід об’єднатися, щоб не допустити втілення ганебного сценарію путіна. Про це заявив у своєму блозі у «The Times» прем’єр-міністр Британії Борис Джонсон.

Читайте також: Глава Генштабу Британії заявив, що його армії треба готуватися до війни в Європі

Упродовж восьми років росія намагалася захопити Донбас, а тепер пішла на всю Україну, проте не досягнула своєї мети. На думку британського прем’єра, після цих поразок путін все одно не відступить, він сидить у своїй бульбашці та досі думає, що може захопити всю Україну.

«Боюся, нам треба гартуватися для тривалої війни, адже тепер Путін працюватиме на виснаження, намагатиметься поступово і жорстоко зрівнювати Україну з землею. Велика Британія і друзі мають реагувати відповідно — забезпечити Україні стратегічний запас витривалості, щоб вистояти і зрештою перемогти. І тут найважливіший чинник — час. Усе залежатиме від того, що станеться швидше: чи Україна зміцниться і зможе краще захищати власні землі, чи Росія відновить сили для наступу. Наше завдання — зробити так, щоб час працював на Україну», – каже Джонсон.

Російський президент вірить, що Захід таки зрадить український народ. Та, з іншого боку, такі його ілюзії, імовірно, непогано. Росіяни намагаються «полатати» армію, яка на чверть втратила свою бойову спроможність, від безвиході залучають найманців з Близького Сходу та Африки. Тому, на думку Бориса Джонсона, Британія і союзники мають зробити чотири життєво важливі кроки, щоб змусити час працювати на Україну.

По-перше, треба зробити так, щоб Україна отримувала зброю, обладнання, боєприпаси і необхідні для бою навички швидше, ніж загарбник, потрібно зміцнювати здатність України скористатися допомогою партнерів та союзників. Зі слів Джонсона, Британія намагатиметься тренувати до 10 тисяч солдатів кожні 120 днів.

По-друге, потрібно зберегти життєздатність Української держави. Уряд Зеленського має платити людям зарплатню, забезпечувати навчальний процес, надавати необхідну допомогу постраждалим і якомога швидше починати відбудову. Для цього потрібне буде постійне багаторічне фінансування і технічна підтримка. І в цьому ключова роль належить ЄС, наголошує британський прем’єр.

По-третє, росія намагається задушити економіку України, блокуючи в Чорному морі головні українські експортні шляхи. Нам необхідно розробити довготерміновий план розвитку наземних шляхів, які вже існують, щоб забезпечити життєздатність української економіки.

І четвертий пункт: потрібно визволити продукцію, зокрема зерно пшениці та кукурудзи, наголошує Джонсон. Велика Британія підтримує Європейський Союз у спробах домовитися про безпечний коридор для морського експорту. Порти України мають життєво важливе значення для постачання світу їжею, тож Британія та союзники України постачатимуть зброю, необхідну для нашого захисту.

«Усі ці кроки не принесуть результатів негайно; хіба що відновити експорт продовольства необхідно якомога швидше. Усі вимагатимуть цілеспрямованих зусиль від Великої Британії і союзників — на місяці й роки. І всі вони служать одній цілі. Ми маємо зміцнити руки наших українських друзів, допомогти їм завершити війну на тих умовах, що їх окреслив президент Зеленський. Ось це і має бути мірилом нашого успіху. Український народ ясно показав: ніхто не змусить його погодитися на менше», – зауважив Борис Джонсон.

І додав, що допомога Україні у захисті означає не тільки гарантію безпеки для самої України, а й для Заходу в цілому.

Нагадаємо, 17 червня Борис Джонсон вдруге приїхав до Києва, та обговорив з Володимиром Зеленським необхідність постачання важкої зброї та систем ППО, економічну підтримку України, посилення санкційного тиску на росію, зокрема, пропозиції міжнародної групи Макфола-Єрмака, а також гарантії безпеки для України та необхідність компенсації росією завданих збитків нашій державі. Раніше він також відвідував Київ 9 квітня. Тоді він представив президенту Володимиру Зеленському пропозиції щодо посилення фінансової та військової допомоги.

Переклад блогу Андрія Бондара



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!