На Личаківському кладовищі ексгумували поховання вже 128 людей, серед них – радянські

4314 0
Ексгумацію продовжуватимуть доти, доки не обстежать цілу територію.
Фото: ЛМР

Фото: ЛМР

На Личаківському військовому кладовищі у Львові триває ексгумація давніх поховань. Її розпочали 20 березня цього року. Станом на сьогодні віднайшли вже 128 останків. Про це в коментарі Tvoemisto.tv повідомив керівник Меморіально-пошукового центру «Доля», який виконує роботи на кладовищі, Святослав Шеремета.

«До вчорашнього дня в результаті дослідження віднайшли та ексгумували 128 останків. З огляду на Великодні свята, процес призупинили, але плануємо продожувати ексгумацію до того часу, поки не обстежимо цілу територію», – пояснив він.

За словами Святослава Шеремети, знайдені поховання Першої світової війни перенесуть на поля №84 та №85 Личаківського кладовища, де планують збудувати Меморіальний комплекс. Щодо поховань повоєнного періоду, серед яких є також військові НКВС, що загинули у боях з УПА, то їх перенесуть на інше кладовище Львова. 

Читайте також: У Львові збудують меморіальний комплекс Героїв України

Нагадаємо, що місто планує оголосити міжнародний архітектурний конкурс на будівництво такого Меморіального комплексу. Загалом тут хочуть облаштувати меморіальну площу та сквер пам’яті. Головний архітектор Львова Антон Коломєйцев сказав, що місто вже на фінальній стадії формулювання технічного завдання.

Загалом цей комплекс створять з врахуванням у мінімалістичних і стриманих ландшафтних рішень, які втілюватимуть місце тиші, роздумів та пам’яті. Комплекс міститиме сквер пам’яті, меморіальну площу та громадський простір. Разом з авторами меморіалу Небесної Сотні місто напрацювало концепцію поховань, керуючись аналогами закордонного досвіду мілітарних поховань, і враховуючи українські традиції. Зокрема, йдеться про козацький хрест, форма якого характерна для таких поховань. Серед інших важливих елементів, які будуть на меморіальному комплексі, – сквер пам’яті.

Читайте також: На Личаківському кладовищі почали ексгумацію давніх поховань, зокрема радянських 

Зазначимо, що продовженням Личаківського кладовища є поховання, відомі під назвою «Марсове поле», де поруч із військовими УПА на початку війни почали ховати новітніх Героїв російсько-української війни. 

Для довідки

Марсове поле – це радянський військовий меморіал, що розташований на вулиці Мечникова у Львові. Раніше тут був військовий цвинтар вояків австрійської армії та союзників, які загинули у Першій світовій війні. До 1927 року на полі було майже 5 тисяч окремих могил. 

Ірина Давосир

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!