Київ

Фонд держмайна пояснив, чому пустили «‎Електронмаш» з молотка лише за 120 млн грн

732 0
У конкурсі брали участь 6 компаній, але 2 з них пов'язані із депутатом Київради від фракції «Європейська солідарність» Ігорем Баленком, який давно був зацікавлений у придбанні «‎Електронмашу»
Фото: prozorro.sale

Фото: prozorro.sale

Приблизно 3 млн доларів є ринковою вартістю заводу «‎Електронмаш», оскільки це максимальна сумма, яку готовий сплатити покупець, який переміг під час аукціону. Про це заявили у Фонді держмайна.

«Торги за «‎Електронмаш» були вільні та необмежені щодо можливості взяти в них участь. Загалом за актив змагалися шість компаній. Це забезпечило зростання переможної ціни майже вдвічі.ФДМУ анонсував продаж «‎Електронмашу» на своїх офіційних сторінках ФДМУ. Крім того, новини про аукціон опублікували багато популярних ЗМІ. Через це переможні 120,8 млн грн можна вважати ринковою вартістю активу», - йдеться у повідомленні.

Там додали, що переможні суми двох попередніх аукціонів такими назвати не можна, оскільки переможці відмовилися від їх сплати.

У Фонді також уточнили, що в столиці на території «Електронмашу» розташовані переважно цехи та адмінбудівлі в незадовільному технічному стані, які вимагають ремонту. Крім того, на балансі «Електронмашу» 31 транспортний засіб (вантажні автомобілі ЗІЛ 1978-ого року, трактор 1989-ого року тощо) та база відпочинку у селі Соколівка Чернігівської області.

Також Фонд держмайна пояснив, що останніми роками підприємство показувало суттєві збитки. В 2022 році «Електронмаш» отримав 8,2 млн грн збитку, а в 2021 році — 24,0 млн грн і 2020 році — 10,9 млн грн. Також на підприємстві скорочується кількість працівників. Якщо в 2020 році на «Електронмаші» працювали 175 співробітників, то в 2021 році вже 149, а в 2022 році — 127.

При цьому Фонді додали, що приватизація «Електронмашу» — це подвійний виграш для бізнесу та держави.

«Приватизація «Електронмашу» — це приклад brownfield-інвестицій, коли приватний бізнес викуповує занепадаючі або закриті підприємства з необхідними комунікаціями, щоб на їх місці створити нові бізнеси. Тому це подвійний виграш — бізнесмени можуть швидше відкрити нову справу або розширити вже існуючу, а держава отримає нові робочі місця та податки до держбюджету», - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, Фонд державного майна 29 травня на платформі Прозорро.Продажі  провів аукціон щодо продажу заводу "Електронмаш". Згідно з результатами конкурсу переможцем стало ТОВ "Інком Рент" з пропозицією у 120,8 млн грн, що майже вдвічі більше ніж стартова ціна, яка становила 61,2 млн грн. 

За даними «Опендатабот», ТОВ «Інком Рент» засновано 5 липня 2018 року, директором компанії є Людмила Труфанова, 60% компанії належить ТОВ «Компанія з управління активами «Аріво ессет менеджмент», а 40% належить ТОВ «Платес-1».

За даними Youcontrol власником компанії є КУА «Аріво Ессет Менеджмент» (60%) та ТОВ «Платес-1» (40%). Остання входить до фінансової групи депутата Київради від фракції «Європейська солідарність» та ексвласника мережі магазинів "Фуршет" Ігоря Баленка.

Основний вид діяльності компанії — управління нерухомим майном за винагороду або на основі контракту. Бенефіціарами підприємства є Людмила Яковлєва і Олег Магаляс. Останній є власником та бенефіціаром ряду компаній, що займаються експлуатацією та наданням в оренду нерухомості. Магаляс – давній бізнес-партнер Баленка, серед іншого їх об’єднує ТОВ "Група Центр", де Магаляс і Баленко стали співзасновниками у 1999 році. 

Чи не єдина цінність, яка залишилась на заводі, – це вітражі Олени Гнєдаш у будинку культури заводу. У вересні 2021 року Київрада внесла їх у перелік зі 119 об’єктів культурної спадщини столиці ХІХ-ХХ століття, на проведення реконструкції та капітального ремонту яких вводиться мораторій. Потім восени 2021 року будинок культури кілька разів горів, але вітражі були майже не ушкодженими. 

Це вже друга спроба Баленка придбати, або мати вплив, на землю Електронмашу. На початку 2022 року завод хотіла придбати компанія "Український Імідж". Forbes пов’язував її якраз з Баленком. Тоді за Електронмаш було запропоновано 430 млн грн. Баленко заперечував свою дотичність до купівлі заводу. Втім аукціон було визнано таким, що не відбувся. 

Земля навколо Кільцевої  дороги столиці цікавила Баленка давно. Разом зі своїми партнерами Магалясом та Олександром Сокором вони мали стосунок до дивного отримання контролю над складськими приміщеннями за адресою Кільцева дорога, 4. Ділянка розташована впритул до Електронмашу. Пізніше тут з’явився ТРЦ "Променада Парк", який належить Баленку. 

До купівлі заводу бізнес-партнери підійшли ґрунтовно. Якщо у конкурсі перемогу отримала Інком Рент, то друге місце з пропозицією на 100 тис. грн меншою посіла БСК Груп, власником якої є Олександр Сокор. Сокор разом з переможцем аукціону Магалясом є співзасновниками ТОВ "Платес 2". А Баленко є бенефіціаром ТОВ "Ріелті СІТІ", де Сокор є директором.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!