Фото дня. У Львові підняли кримськотатарський прапор

1265 0
На площі Ринок вшанували пам’ять усіх жертв геноциду кримськотатарсього народу.
Фото: з Фейсбук-сторінки Максима Козицького

Фото: з Фейсбук-сторінки Максима Козицького

Сьогодні виповнилося 77 років від часу депортації кримських татар з Криму радянським режимом.

Навесні 1944 року радянська влада взялася за масові репресії проти населення Криму, яке чинило опір сталінському режиму. У ніч з 17 на 18 травня, згідно з постановою Державного комітету оборони СРСР від 11 травня 1944 року, з півострова почали вивозити кримських татар, начебто звинувачених у державній зраді. 

За оцінками різних істориків, з півострова у райони Сибіру, Уралу та Середньої Азії депортували понад 194 тисячі людей.  Крім татар депортували також греків, болгар і вірмен, які ще довго перебували під забороною повертатися додому. 

Лише у 1974 році Президія Верховної Ради СРСР скасувала заборону цим народам повертатися на територію Криму. Однак, повернення кримських татар додому набуло маосового характеру лише у 1987 році. 

Зазначимо, що сьогодні у Львові до річниці депортації кримських татар науковці Львівського музею історії релігії презентували банерну виставку «Крим. Народ. Історія. Сьогодення». Виставка складається з 11 банерів, кожен з яких присвячений окремій темі: етногенез кримських татар, мова, роль ісламу, культура, народні вірування, інші.

Фото зі сторінки Максима Козицького

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!