На правах реклами

Футбол та його правила. Чому важливо стежити за змінами

1482 0
Те, що раніше було цілком гаразд, сьогодні є анахронізмом.

Спорт змінюється досить повільно – так думають ті, хто не надто стежить за перипетіями на стадіонах та майданчиках. Назагал вважається, що правила більшості ігор придумані сто років тому, а зміни вносяться лише косметичні. Та й стежити особливо за цим не треба – під час гри коментатори роз’яснять, якщо щось.

Така думка має право на існування. Але тільки в тому випадку, якщо хтось дивиться той же футбол для розваги і час від часу. Варто тільки захопитися якимись видом спорту і копнути трохи глибше, наприклад, спробувавши розібратися у ставках на спорт із їхніми високими вимогами до знань статистики та трендів, як з’ясується, що динаміка змін правил є дуже швидкою. І те, що раніше було цілком гаразд, сьогодні є анахронізмом.

Наприклад, до 2019 року тренери команд активно використовували заміни для того, щоби потягнути час наприкінці матчу. Суддя запалював табло з номером гравця, який повинен залишити поле, і той ішов (точніше, не поспішаючи шкутильгав) до цього табло, забираючи у суперника дорогоцінні хвилини, необхідні, щоб відігратися. Тепер гравець повинен залишити поле, вийшовши до найближчого ауту.

До сезону-2021/22 у єврокубках існувало правило виїзного голу. Тобто, якщо турнір передбачав на якійсь стадії два матчі – вдома та на виїзді, то пройти в наступний раунд могла команда, яка програла один із матчів із тією ж різницею, що й виграла, але при цьому забила на чужому полі. Тепер доведеться грати додатковий час або ще бити пенальті.

А ще можна згадати зміни технічного характеру – запровадження VAR (Відеоасистент арбітра – система, яка дозволяє суддям переглядати моменти та приймати рішення на основі відеоповторів) чи адміністративного – наприклад, до 2016 року у чемпіонаті Європи брали участь 16 команд, зараз – 24. Але зміни сьогодні не закінчуються.

Колишній головний тренер «Арсеналу» Арсен Венгер обмовився, що вже на чемпіонаті світу-2022 офсайди фіксуватимуться автоматично. Розповів він це журналістам за великим секретом, який тут же вийшов у тираж, але технічних подробиць не повідомив.

А президент ФІФА Джанні Інфантіно завів промову про проведення чемпіонату світу раз на два роки. Так, запевняє він, глядачам буде цікавіше. (І права на трансляції можна продавати вдвічі частіше.) Інфантіно навів приклади з інших видів спорту – тенісний Вімблдон проводиться щорічно та збирає достатньо публіки, заявив він. Але терміни реалізації проєкту поки невідомі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!