«Гадки не маємо, що з ними». Червоний Хрест досі не знає, що з українськими військовополоненими

1052 0
МКЧХ не зміг зустрітися з 2 тисячами бійців, які здалися російським військам після штурму «Азовсталі».
Евакуація людей з "Азовсталі". 17 травня 2022 р. Фото: АР

Евакуація людей з "Азовсталі". 17 травня 2022 р. Фото: АР

Генеральний директор Міжнародного комітету Червоного Хреста (МКЧХ) Роберт Мардіні заявив, що його організація досі чекає на доступ до тисяч українських військовополонених, зустрітися з якими поки що не вдалося. Про це Мардіні розповів ВВС.

За його словами, представники Червоного Хреста вже відвідали сотні українських та російських полонених, але про долю багатьох інших організація не має жодних даних.

Він розповів, що зустрівся в Києві з рідними військовослужбовців з «Азову», які чекають на звістки про долю своїх близьких. Але представники Міжнародного комітету Червоного Хреста досі не змогли зустрітися з 2 тисячами бійців, які здалися російським військам після штурму маріупольського заводу «Азовсталь».

Читайте нас у Instagram: актуальні та важливі новини Львова та України

«МКЧХ сприяв їхньому безпечному виходу, ми зареєстрували всіх з розумінням, що зможемо їх відвідати. Але тепер ми гадки не маємо, що з ними. Доступ до всіх, кого ми зареєстрували та чиї особисті дані ми маємо, є абсолютним пріоритетом Червоного Хреста»,  цитує слова Мардіні BBC.

Нагадаємо, що після кількох місяців протистояння з росіянами у блокадному Маріуполі українські захисники вийшли з території заводу «Азовсталь», куди окупанти прорвалися 4 травня. У Міноборони заявляли, що врятованих українських бійців обміняють на російських військовополонених. Секретар РНБО Олексій Данілов розповів, що більшість захисників Маріуполя перебувають на непідконтрольній Україні території Донецької області.

У травні Міжнародний комітет Червоного Хреста у межах своїх повноважень за Женевськими конвенціями зареєстрував сотні захисників «Азовсталі», яких виводили з території розбитого заводу. 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!