«Гарячих» періодів у Львові буде все більше». Що не так із реакцією міста на наслідки кліматичних змін

11090 0
У Львові радять сформувати план адаптації громади до наслідків змін клімату.

У четвер, 24 червня, у Львові була сильна спека. Метеорологи фіксували підняття температури до рекордної за останні 70 років позначки. Температура повітря вдень сягала до 33 і навіть 34 градусів тепла. Відтак, синоптики застерігали про надзвичайну (5-й клас) та високу (4-й клас) пожежну небезпеку. 

Після спеки по обіді, 25 червня, в місті пройшла гроза, яка повалила багато дерев. У Льовові гроза пошкодила багато дерев, ліній електропередач та автомобілів. Крім того, негода понищила елементи пам'яток архітектури і вирвала віконні рами з обласної ради.

Читайте також: Під час стихії у Львові пошкодило десятки автомобілів. Чи можна отримати відшкодування

У громадській організації «Плато» стверджують, що попри неочікуваність стихії, з року в рік температура підніматиметься все більше.  

«Попри несподіваність стихії, прогнози науковців говорять, що таких «гарячих» періодів із року в рік буде все більше», – зазначають у ГО «Плато». 

Вони зазначають, що при високій температурі повітря випаровування також високе. Відтак, коли тепле та вологе повітря надходить у верхні шари атмосфери, а атмосферний фронт (перехідна зона, яка проходить між двома повітряними масами) холодніший за них, то зібрана там вода одразу ж починає витікати. 

Читайте також: Від стихії у Львові постраждало п’ять історичних дерев

«Цілком логічно, що після тижня екстремальних температур – Львів залило. Вже традиційно опади завдали значної шкоди, але через деякий час ми будемо знову скаржитися на їх відсутність. Якби місто комплексно підходило до питання формування кліматичної політики, ми б  змогли більш розумно та стратегічно реагувати на такі ситуації і тоді б, наприклад, дощові опади були для нас цінним ресурсом, а не проблемою», – каже еколог та виконавчий директор ГО «Плато» Микола Рябика. 

У ГО «Плато» вважають, що у Львові вкрай необхідно замовити фахове дослідження, сформувати план адаптації громади до наслідків кліматичної зміни.

«Стихія вкотре нагадує нам про вразливість міста до наслідків кліматичної зміни та випробовує нашу спроможність адаптуватися до неї», – додають в організації. 

Читайте також: Львів після негоди. Репортаж з вулиць міста

Нагадаємо, що через буревій комунальні служби змушені ліквідовувати наслідки негоди усі вихідні. 

Софія Шавранська


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!