Гелікоптер для порятунку хворих на Львівщині планують запустити уже в квітні. Що відомо

3493 0
У Центрі екстреної медичної допомоги вже розпочали формувати команду медиків для аеропольотів.
Фото: nv.ua

Фото: nv.ua

Цієї весни на Львівщині запрацює цивільна медична евакуація важкохворих пацієнтів. Перший політ медичного гелікоптера запланований вже на квітень. Про це Тvoemisto.tv розповів керівник Центру екстреної медичної допомоги і медицини карастроф Андрій Васько.

Читайте також: У Львові навесні хочуть запустити гелікоптер для порятунку важкохворих

За його словами, відповідний проєкт з аеромедичної евакуації МОЗ уже подав для розгляду на Кабмін. У Львівському центрі екстреної медичної допомоги та медицини катастроф тим часом розпочали формувати команду бригади медиків та створення нового відділу медичної евакуації.

«Нарешті в державі запускається екстрена медична допомога – аероевакуація пацієнтів. Насамперед така допомога дуже потрібна, щоб в тих місцях, де немає високопрофільних лікарень, пацієнтів з важкими захворюваннями, травмами чи політравмами могли швидко транспортувати до спеціалізованих лікарень», – каже Андрій Васько.

За словами співрозмовника, наразі Львівщина отримає одного гелікоптера, який буде на балансі однієї зі служб екстреного реагування – ДСНС, Нацполіції, МВС, Нацгвардії або ж Міноборони. Це має визначити держава. Перший політ запланований уже на квітень.

Як зазначив Андрій Васько, евакуацію гелікоптером здійснюватимуть до найбільш високоспеціалізованих установ. Первинно буде Львівська лікарня швидкої медичної допомоги, яка є профільною у наданні невідкладної допомоги, яка здатна робити всі необхідні обстеження.

Читайте також: На території лікарні швидкої допомоги облаштують вертолітний майданчик

Загалом, у Львівській області є 9 лікарень інтенсивного лікування. З них 6 знаходяться на території області, 3 – у Львові. На Львівщині це Дрогобицька, Самбірська, Стрийська, Червоноградська, Новояворівська, Буська лікарні, а на території Львова – ЛШМД, Львівська обласна клінічна лікарня і 8-ма міська лікарня.

«З квітня гелікоптером зможемо забрати пацієнтів навіть з тих місць, до яких раніше був довгий доїзд. Наприклад, з гірських районів Турківського району. Найближча лікарня, де є ангіограф, це Дрогобич. Отож, машиною нам потрібно було як мінімум дві години туди їхати через Самбір, Стрий. Якщо до Львова – то цілих 3 години. За цей час пацієнт може втратити «золоті» години. За допомогою гелікоптера пацієнта можна буде доставити до Львова за лічені хвилини», – каже він.

За словами Андрія Васька, у зоні обслуговування нашого регіону також буде увесь Карпатський регіон, тобто, крім Львівської, ще й Івано-Франківська та Закарпатська області, а також обласні центри західної частини України.

Вильоти гелікоптер зможе здійснювати й з-за кордон, транспортуючи, наприклад, громадян України з Польщі. Раніше такі виїзди робили карети львівської швидкої допомоги.

У скільки обійдеться гелікоптер та якою саме буде географія обслуговування, за словами Андрія Васька, буде відомо після погодження Кабміну.

Читайте також: «Нам 12 годин шукали місце у лікарні». Історія пацієнта з підозрою на коронавірус

Нагадаємо, у лютому та квітні поточного року МОЗ ініціює запуск двох пілотних проєктів з аеромедичної евакуації – у Львові та Києві. лікарня швидкої допомоги розробляє проєкт на будівництво злітно-посадкового майданчику. Раніше головний лікар медзакладу Олег Самчук розповів у коментарі Tvoemisto.tv, що у лікарню швидкої допомоги Львова пацієнтів у важкому стані доставлятимуть гелікоптером. За попередніми розрахунками, майданчик обійдеться лікарні у 5 млн грн.

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!