Гірські автоперегони в Карпатах: 10 цікавих фактів

3376 0
Не знаєш, де знайти адреналін та екстрим? Віднедавна любителі автоспорту мають унікальну можливість «прокатати» свою автівку на гірських карпатських трасах. Називається цей вид автогонок «хілклаймінг». Tvoemisto.tv пропонує Вам 10 найцікавіших фактів про один із найстарших моторних видів спорту.

1. Перший відомий історії хілклайм відбувся ще в далекому 1897 році в Ла-Тюрбі поблизу Ніцци (Франція).

2. Хілклаймінг має свої правила та особливості: це спринтерська дисципліна, де учасники змагаються у швидкості проходження незамкнутої висхідної траси. Характерною особливістю є великий перепад висот між стартом та фінішем. Цей перепад може подекуди сягати декількох сотень метрів.

3. В Україні гірські перегони відбуваються на мальовничих карпатських трасах. В 2015 році чемпіонат складається з шести етапів,  чотири з яких "Зимові вершини"(12.02), "Трембіта Буковель”(8.05), "Трембіта гірська" (9.05) та “Бескід” (12.06) – вже відбулись, а ще два - "Немчич" та "Львівський стандарт" заплановані.

4. Хілклаймінг, поряд зі автослаломом, є однією з найдемократичніших автоспортивних дисциплін. Порівняно короткі закриті дистанції та не надто жорсткий регламент дозволяють спробувати себе і новачкам на серійних авто.

Наступні цікаві факти нам розповів Маркіян Клименко – чемпіон України з гірських автоперегонів 2014 року. Вони  стануть переконливим фактором для тих, хто хоче випробувати себе та своє авто в цьому виді автоспорту.

5. Проведення хілклаймінгу не залежить від погоди. Хіба якщо є якийсь форс мажор. От наприклад в 2014 році в Буковелі гонку призупинили через сильний дощ. Декілька раз відміняли зимові етапи через відсутність снігового покриття. Адже за правилами якщо гонка  зимова, то має бути відповідне покриття і відповідна резина.

6. Учасником гірських автоперегонів можна стати за такою схемою:

- спочатку потрібно пройти школу раллі щоб мати можливість отримати ліцензію пілота.

-  потім пройти обов’язкову медичну комісію в спортдиспансері.

- мати готові особисті документи, які включають в себе: ліцензія, медичний сертифікат, страхування від нещасних випадків на визначену регламентом суму.

7. В заявлені години перед гонкою потрібно пройти адміністративну комісію. На ній перевіряється все вище перелічене. Потім потрібно пройти технічну комісію. Там перевіряється відповідність автомобіля заявленому класу, стандартам безпеки. Якщо все добре, можете сміливо йти готуватись до старту змагань.

8. У розпорядженні є 1 ознайомчий підйом 2 - кваліфікаційних підйоми (в залік іде кращий) і 3 бойових (в залік іде сума двох кращих).

9. Після фінішу обов’язково потрібно пригнати автомобіль в так званий "закритий парк". Там автомобілі, які фінішували, чекають свого «вироку».

10. Цікава річ в тому, що такий парк діє  для того, щоб можна було розглянути різні протести і скарги на автомобілі. Щоб механіки не змогли внести якісь корективи. Організатори пильно стежать за тим, щоб машину навіть пальцем ніхто не рухав.

Якщо Вам до душі автоперегони і наші цікаві факти про хілклаймінг запалили у Вас спортивний інтерес, готуйте свої колеса і вперед!

https://m.facebook.com/drivecity.lviv

+38(050)3702950

На правах реклами


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!