Глава МАГАТЕ збирається відвідати Київ та москву цього тижня

741 0
Мета візиту – питання безпеки.
ЗАПОРІЗЬКА АЕС / ФОТО: УНІАН

ЗАПОРІЗЬКА АЕС / ФОТО: УНІАН

Голова Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі планує відвідати Київ і москву цього тижня з метою проведення переговорів щодо створення зони безпеки навколо Запорізької АЕС. Про це повідомляє «Економічна правда» з посиланням на пресслужбу МАГАТЕ. 

Візит є частиною поточних зусиль щодо «швидшого впровадження зони ядерної безпеки та безпеки навколо Запорізької атомної електростанції». 

Також Гроссі звернувся до рф щодо затримання генерального директора Запорізької АЕС Ігоря Мурашова.

«Таке затримання будь-якого члена персоналу станції саме по собі буде джерелом серйозного занепокоєння, а також через його психологічний вплив і тиск на решту персоналу, що завдає шкоди ядерній безпеці», – сказав очільник МАГАТЕ.

Читайте також: Підтримка вступу до НАТО – найвища за історію спостережень. Результати опитування

Нагадаємо, 11 вересня Запорізьку АЕС повністю зупинили. Додамо, що президент України Володимир Зеленський під час зустрічі з генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррешем серед іншого обговорили ядерний шантаж росії на Запорізькій АЕС.

Наслідки аварії на Запорізькій АЕС можуть бути вдесятеро потужніші, ніж на Чорнобильській атомній електростанції. Фахівці зробили такий висновок, відштовхуючись від наслідків аварії 1986 року на ЧАЕС. Це пов’язано з тим, що кількість ядерного палива на Запорізькій атомній електростанції в 9-10 разів більше, ніж було на Чорнобильській.

За словами президента України Володимира Зеленського, росія може спровокувати найбільшу в історії аварію на Запорізькій АЕС – і це фактично буде застосуванням ядерної зброї без ядерного удару.

Софіко Векуа

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!