У Львові відкрили виставку унікальних килимів, які полюбляли в Європі. Фото

3193 0
Килими з містечка Глиняни, що на Львівщині, були колись дуже популярними в Європі.
Фото: Анни Чистякової

Фото: Анни Чистякової

У Львові є можливість побачити авторські ткацькі роботи з містечка Глиняни, яке завжди славилось килимарством. Виставка «Глинянський килим. Реконструкція. Інтерпретація. Інспірація» відкрилась у Львівському палаці мистецтв Lviv Art Palace.

Килими із містечка Глиняни, що на Львівщині, були колись дуже популярними в Європі та мають давню історію. Адже ще у 1885 році у Глинянах було створене Ткацьке Товариство в Глинянах.

«Приблизно у 1890 роки в Глинянах почали ткати килими, тому що готувалися до великої виставки у Львові, а у 1914 році все припинилося через війну. У 1921 році колишній бургомістр містечка Глинян Михайло Хамула відродив килимарство в Глинянах. Тоді з’явилось багато фабрик у цьому регіоні. В радянський час все було націоналізовано і на цих теренах з’явилась фабрика художніх виробів «Перемога», – розповідає Tvoemisto.tv співорганізаторка виставки та мистецтвознавиця Зеновія Шульга.

На виставці представлені роботи за давніми та сучасними ескізами українських та польських митців. Мистецтвознавиця та викладачка Академії мистецтв Зеновія Шульга розповідає, що вона та її колеги йшли до цього двадцять п’ять років.

«25 років тому я розпочала проєкт, який називався «Екологічний ракурс» та акцію «Відродим глинянський килим», і метою нашого проєкту було відродження килимарського мистецтва, яке повністю занепало, щоб підтримати саму ідею авторського килима, як такого. Сьогодні на виставці можна побачити роботи, які виконані були тут у Глинянах, за старими та сучасними зразками», – розповідає вона.

За її словами, у період перебудови, коли після приватизації фабрика потрапила до людей, яким було не цікаве килимарство, митці поїхали в Карпати, біля Косова і там почали проєктувати килими.

«І те, що ви зараз бачите на базарі - модерні килими, це дякуючи нашому проєкту. Ми працювали над тим, щоб глинянський килим був модернізований і нам це вдалося», - каже жінка.

У 2021 році пані Зеновія разом з ткачами, які раніше працювали на фабриці, відродили килимарство у Глинянах на Зена-Глиняни-Арт-Студіо.

Килими, виткані цього року в Глинянах за проєктами видатних сучасних мистців, отримали схвальні відгуки на міжнародних виставках в Лодзі, Лондоні та Варшаві. Експонуватимуть їх у Львові до 30 січня, після чого роботи поїдуть в Глиняни – у музей Ткацтва та килимарства.

Анна Чистякова, фото авторки



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!