Голосіївську вежу визнали об’єктом культурної спадщини Києва: раніше ділянку з нею хотіли забудувати

1934 0
70-річна Голосіївська водонапірна башта – цінний зразок промислової архітектури середини ХХ ст. Попри охоронний статус активісти стурбовані, що забудовник не полишає спроб урвати хоч клаптик.
Фото: «Мапа Реновації»

Фото: «Мапа Реновації»

Голосіївська вежа стала об’єктом культурної спадщини Києва. Про це повідомила ГО «Голосіївський шлях» у Facebook.

«Відучора Голосіївська вежа стала об’єктом культурної спадщини Києва. Тепер вежу охоронятиме держава. Попереду ще дуже багато роботи, бо забудовник вперто чіпляється за цю землю, і хоче урвати хоч щось, хоч клаптик. Але зараз ми виграли дуже важливу битву. І будемо битися далі!» – йдеться у повідомленні.

Торік восени фірма ТОВ «Голосіївські вежі» активно намагалася поновити зведення ЖК. Згодом забудовник обніс парканом земельну ділянку (на вул. Генерала Родимцева, між будинками 9 та 11), а за парканом опинилась і 70-річна Голосіївська водонапірна башта  цінний зразок промислової архітектури середини XX ст.

Читайте також: чому Миколаївський костел попри обіцянки не передають католикам

Коли жителі району поцікавилися про її долю, представник забудовника повідомив там будуть проводитись демонтажні роботи, нібито через те, що вежа перебуває в аварійному стані.

У «Мапі Реновації» пояснили цінність Голосіївської водонапірної вежі та її потенціал.

Така вежа в Києві не одна. Її сестра-близнючка знаходиться на території ВДНГ і має статус пам’ятки архітектури та містобудування місцевого значення. Тепер обидві вежі занедбані та не використовуються за призначенням. Ще у лютому 2022 року Голосіївська вежа перебувала у власності держави.

Потенціал до реновації Голосіївської башти могла б стати новою точкою тяжіння київської громади та туристів. Оглядовий майданчик – башта знаходиться на найвищій точці Голосіївського лісу, звідси відкривається чудовий панорамний краєвид на Київ, простір для виставок та інсталяцій.

У спільноті «Голосіївський шлях» зазначають, що ділянка, на якій розташована вежа, межує з територіями, які входять до природно-заповідного фонду. Поруч є лише кілька житлових будинків, які були збудовані у 20 ст. для викладачів сільгоспакадемії і якщо там будувати нову будівлю, це завдасть шкоди Голосіївському лісові.

Ігор Ющенко


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!