Чи введуть паспорти вакцинації та Шмигаль буде наздоганяти Польщу. Головне за 1 лютого

1473 0
Усе, на що ви могли не звернути увагу або проспати.
Фото: CDC for unsplash

Фото: CDC for unsplash

Covid-19 – Головне. Довідка про щеплення проти коронавірусу не буде обов’язковою в Україні, допоки є обмежений доступ до вакцин, але її зможуть видавати для подорожей у разі потреби. За словами головного державного санітарного лікаря Ляшка, міжнародні медико-санітарні правила чітко прописують форму і вимоги до міжнародного свідоцтва про вакцинацію і при потребі її можна буде отримати в Україні. Разом з тим, наразі про жодні паспорти вакцинації не йдеться.

Читайте також: Вода у школах, доставка їжі і менше часу на гаджети. Що змінилося для шкіл Львівщини з 1 січня

Президент Зеленський визнав, що Україна не є рівноправною в термінах вакцинації світу від коронавірусу, але сподівається на допомогу партнерів із Євросоюзу. «Це дуже неприємно – відчувати, що ти стоїш з простягнутою рукою», – заявив він.

Прем’єр Шмигаль заявив, у деяких регіонах України із позитивною динамікою захворювання на коронавірус розглядається можливість послаблення карантину до рівня жовтої і зеленої зон.

В Україні запустять сайт, на якому можна буде записатися на вакцинацію проти Covid-19, також можна буде записатися на щеплення у телефонному режимі та у сімейного лікаря.

Читайте також: Львівські лікарі дістали із апендикса 6-річного хлопчика кулю від пневматичної ґвинтівки

На Львівщині в Державній установі «Територіальне медичне об’єднання МВС України» обладнали нову ПЛР-лабораторію.

Хорватія продовжила рішення про тимчасову заборону та обмеження перетину кордону, вона буде діяти до понеділка, 15 лютого.

Коронавірус – Львів – Україна. На Львівщині Covid-19 зафіксували у 146 осіб (145 – напередодні). Разом 71 332. Одужало – 61 406 (+ 448), померло – 2 082 (+ 3).

В Україні Covid-19 виявлено у 2 030 осіб (3 177 за попередню добу). Загальна кількість 1 221 485 пацієнтів. Одужало – 1 023 915 (+ 5 131), померло – 22 768 особи (+ 61).

Перелік антилідерів не змінився: Київ – 128 549 (+ 160), Одеська – 81 462 (+ 71), Харківська 77 978 (+ 36) та Львівська області – 71 332 (+ 146).

Читайте також: У Львові жінці врятували руку після того, як її травмував автобус

Найбільше підтверджених випадків за добу в Івано-Франківській області (297), м. Київ (160), Миколаївській (152), Львівській (146) та Закарпатській (127) областях.

Новий правопис. Глава міністерства юстиції Малюська запевняє, що новий український правопис, рішення про який Окружний адміністративний суд Києва визнав протиправним, діятиме щонайменше до кінця цьогорічного ЗНО. Він вважає, що навіть при скасуванні нового українського правопису, шанси на його повернення залишатимуться – його спробують перезатвердити рішенням Нацкомісії зі стандартів державної мови.

Зарплата як в Польщі. Голова податкового комітету Ради Гетманцев заявив, що середня зарплата в Україні може зрівнятись із заробітком у сусідній Польщі через 30-40 років. За його словами, наразі Україна – найбідніша країна Європи, і «потрібно думати, як наздогнати Вірменію чи Білорусь». Раніше прем’єр Шмигаль заявив, що уряд ставить завдання до 2030 року вийти за середніми зарплатами в Україні на рівень Польщі чи Словаччини.

Читайте також: У Львові закрили приміщення Галицького райвідділу поліції на вулиці Мартовича

Дубінський – Коаліція з «Батьківщиною». Фракція «Слуга народу» на своєму засіданні проголосувала за виключення зі своїх лав нардепа Дубінського. Сам нардеп назвав своє вигнання «маніпулятивною історією».

Глава парламентської фракції партії «Слуга народу» Арахамія не виключає можливості створення коаліції з фракцією партії «Батьківщина» у Верховній Раді.

США – РФ. Держсекретар США Блінкен заявив, що глибоко стурбований жорстоким придушенням російських протестів і арештами тисяч людей, які вимагали звільнення Навального. «Уряд Росії робить велику помилку, якщо вважає, що це про нас… Це про них. Це про уряд», – сказав він, реагуючи на закиди МЗС Росії, що за протестами стоїть США.

Читайте також: Експеримент у Львові. У парку почали посипати доріжки кавовою гущею. Фото, Відео

Помер Драматург. Помер відомий український театральний режисер та продюсер Сергій Проскурня. Причина смерті наразі не відома. Йому було 63 роки. «Це був не просто режисер, видатний культурний діяч, філософ. Я його називав наш Драматург. Важко осягнути масштаби подій, яких торкалось його серце та креатив», – написав у Фейсбук ексміністр культури України Нищук.

Гарного Вам дня!


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!