Єдине Різдво за Григоріанським календарем та Туреччина змінила правила для туристів. Головне за 25 грудня

3230 0
Усе, на що ви могли не звернути увагу або проспати.
Фото: Roberto Nickson for unsplash

Фото: Roberto Nickson for unsplash

Різдво 25 грудня. Під час традиційного різдвяного послання «Urbi et Orbi» – «Містові і світові», Папа Римський Франциск помолився за мир на сході України і закликав до співпраці, аби вакцина від коронавірусу стала доступною усім.

Читайте також: Христос народився! Як львів'яни переходять на святкування Різдва 25 грудня

В Україні тривають дискусії, аби перейти на єдину дату святкування Різдва за Григоріанським календарем. Із пропозицією зробити рішучі кроки у сторону церковної календарної реформи виступив священник УГКЦ отець Олег Кобель. Він пропонує, аби УГКЦ та ПЦУ провели перемовини на цю тему і склали зобов’язуючий документ про те, що з визначеного ними спільно року Різдво Христове в Україні святкуватиметься в інший день. 

Королева Єлизавета ІІ у своєму традиційному різдвяному посланні сказала, що цьогоріч через епідемію коронавірусу все, чого багато людей хочуть на Різдво, це просто обійми.

У мережі набуває популярності флешмоб, який популяризує відому українську різдвяну композицію «Щедрик». У ньому вже взяли участь посольства США та Німеччини в Україні, оркестр поліції Києва. Крім того, «Щедрик» був виконаний на азербайджанських національних музичних інструментах.

Читайте також: Мені дуже пощастило застати ще справжнє Різдво

Коронавірус – Львів – Україна. На Львівщині Covid-19 зафіксували у 503 осіб (466 – напередодні). Разом 58 875. Одужало – 43 769 (+ 636), померло – 1 698 (+ 10).

В Україні Covid-19 виявлено у 11 035 осіб (11 490 за попередню добу). Загальна кількість 1 012 167 пацієнтів. Одужало – 646 772 (+ 15 337), померло – 17 581 особи (+ 186).

Перелік антилідерів не змінився: Київ – 106 078 (+ 1 038), Одеська – 67 934 (+ 963), Харківська 67 417 (+ 545) та Львівська області – 57 906 (+ 503).

Найбільша кількість підтверджених випадків за добу зареєстрована у Києві (1 038), Одеській (963), Київській (877), Запорізькій (690) та Харківській (629) областях.

Читайте також: Коли львівські школярі підуть на зимові канікули та скільки вони триватимуть. Перелік

Covid-19 – Головне. Україна запропонує виробникам вакцини проти Covid-19 свої послуги з транспортування препарату в різні країни літаком «Мрія», і за це розраховує пришвидшити отримання вакцини.

Директор Європейського бюро ВООЗ Ганс Клюге зазначив, що світ перебуває лише на середині шляху у боротьбі із пандемією. «Є загальне знання про те, що подібні віруси розвиваються приблизно два роки, тому ми поки що тільки на середині шляху», –  сказав він.

Туреччина змінила правила для туристів. З 28 грудня при в’їзді в цю країну кожна особа зобов’язана буде пред’явити довідку про негативний тест на коронавірус. Такі правила в’їзду в країну діятимуть щонайменше до 1 березня 2021 року, і пов’язані вони з поширенням нового, більш заразного штаму коронавірусу.

Читайте такожУ Львові завершили реставрацію фасадних сходів барокового костелу святого Антонія

Міністр охорони здоров’я цієї країни заявив, що проміжні результати випробувань третьої фази показали ефективність вакцини проти Covid-19 від китайської Sinovac на 91,25%.

У Львівській лікарні швидкої медичної допомоги провели дев’яту за рік трансплантацію серця в Україні. Орган отримав 30-річний чоловік з Мукачева. Його власне серце після пневмонії було у критичному стані. За останній рік воно зупинялося шість разів. Донором для нього стала 42-річна львів’янка.

Зеленський – Порошенко. Президент Зеленський в інтерв’ю «Фокусу» заявив, що за генпрокурорки Венедіктової «бандитів спіймали більше», однак людям це не цікаво. На питання, чи не питав він у Венедіктової про справу щодо експрезидента Порошенка, Зеленський сказав: «Я не маю права їй так говорити. Вона сама знає, що повинна всіх злодіїв посадити. Все попереду, все обов’язково буде».

У Порошенка на це відповіли, що слова Зеленського є свідченням того, що він є безпосереднім замовником політичного переслідування п’ятого президента.

Читайте також: Де на Львівщині планують облаштувати п'ять нових пунктів пропуску

Окрім того, Зеленський заявив, що:

  • в разі нападу РФ на Україну з боку окупованого нею Криму «буде велика війна» і будуть мобілізовані і чоловіки, й жінки;
  • Тупицький не може бути головою Конституційного Суду, а зараз КС є державно-приватним партнерством;
  • Степанов «найміцніший» міністр охорони здоров’я, однак перевіркою для нього буде вакцинація від коронавірусу в Україні;
  • не вважає заступника голови ОП Татарова корупціонером, однак той має довести свою невинуватість.

Гарного Вам дня!


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!