Якою є справжня кількість хворих на Covid-19 та скасували пільговий тариф на електрику. Головне за 28 грудня

1713 0
Усе, на що ви могли не звернути увагу або проспати.
Фото: CDC for unsplash

Фото: CDC for unsplash

Covid-19 – Головне. Кількість ПЛР-тестувань та щоденна статистика хворих на Covid-19 знизилися через те, що в Україні почали застосовувати експрес-тести на антиген. Як повідомив очільник МОЗ Степанов, результати цих тестувань у Міністерстві охорони здоров’я вирішили повідомляти раз на тиждень. «Тому що кількість медпрацівників, які роблять ці тести, достатньо велика. Наприклад, сімейні лікарі. Загальна кількість сімейних лікарів більше 23 тисяч в нашій країні. Зрозуміло, що щодня давати таку статистику – це дуже великий ризик її спотворити, тому ми це будемо робити щотижня», – розповів Степанов.

Читайте також: Впав зір і шумить в голові. Львів’янка розповіла, як повторно захворіла на Covid-19

Натомість, як заявив заступник директора Інституту проблем математичних машин та систем НАН України Ігор Бровченко, який очолює робочу групу з моделювання подальшого розвитку епідемії, в Україні, щонайменше, половина смертей від Covid-19 не ідентифіковані. Тому офіційну статистику щодо смертності потрібно множити на два-три.

Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України створив питальник для тих, хто вдруге перехворів на коронавірус. Це має дати змогу проаналізувати причини виникнення повторного захворювання та стан хворих.

Польща з 28 грудня по 17 січня посилила карантинні обмеження. Припиняються робота торгових центрів, однак у них зможуть працювати продуктові магазини, аптеки, книгарні, зоомагазини та магазини побутової хімії. Гірськолижні схили та підйомники закриті для туристів і будуть доступні лише для професійних спортсменів.

Читайте також: «Маленький вірус може нас цілком перезорієнтувати». Владика Борис Ґудзяк – про 2020 рік

Китайський суд виніс вирок громадській журналістці Жань Жан, яка повідомляла про початок коронавірусної епідемії у місті Ухань в лютому 2020 року: чотири роки ув’язнення.

Коронавірус – Львів – Україна. На Львівщині Covid-19 зафіксували у 207 осіб (321 – напередодні). Разом 60 005. Одужало – 45 090 (+ 772), померло – 1 732 (+ 12).

В Україні Covid-19 виявлено у 4 385 осіб (6 113 за попередню добу). Загальна кількість 1 030 374 пацієнтів. Одужало – 665 729 (+ 7 191), померло – 17 849 особи (+ 75).

Перелік антилідерів не змінився: Київ – 108 055 (+ 851), Одеська – 69 134 (+ 172), Харківська 67 991 (+ 123) та Львівська області – 60 005 (+ 207).

Читайте також: У дитячій лікарні на Орлика 4-річній дівчинці видалили пухлину

Найбільша кількість підтверджених випадків за добу зареєстрована у Києві (851), Запорізькій (472), Миколаївській (347), Дніпропетровській (303) та Київській (283) областях.

Брехня РФ. Російські ЗМІ поширили неправдиву інформацію про європейські та американські вакцини від Covid-19 в країнах, де вони хочуть продати свій препарат проти коронавірусу. «Західні розробники вакцин відкрито висміюються в багатомовних російських державних ЗМІ, що в деяких випадках призводить до абсурдних заяв про те, що вакцини перетворять людей у ​​мавп», – написав глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель.

Борг України. Сума погашення держборгу України у 2021 році становить16 мільярдів доларів – це майже вдвічі більше річної суми погашення у 2022 і 2023 роках. Із загальної суми в 16 млрд доларів 8,2 млрд доларів – погашення за внутрішнім боргом, 3,4 млрд доларів – за зовнішнім, 2,7 млрд доларів – обслуговування внутрішнього боргу, 1,8 млрд доларів – зовнішнього.

Електроенергія – Транспорт. Кабмін скасував пільговий тариф на електроенергію в 90 коп/КВт.год для населення на перші 100 кВт.год та встановив з 1 січня 2021 року фіксовану ціну для побутових споживачів на рівні 1,68 грн/кВт.год.

Раніше «Нафтогаз України» підвищив ціну газу для побутових клієнтів у січні 2021 року на 14%. Ціна встановлена на рівні 7,22 гривень за куб.м з ПДВ і без урахування вартості доставки. У грудні поточного року вартість газу складала 6,33 грн.

Також Нацкомісія з тарифів дозволила підвищити для усіх видів споживачів та усім компаніям тарифи на тепло.  Найменше для Дніпровської ТЕЦ (5,5%), найбільше – для ТОВ «Євро-реконструкція» (на 49,7%).

Читайте також: Бруківка, асфальт, камінь і знову бруківка. Сім п'ятниць вулиці Бандери

Перевізники Львівщини збільшили вартість проїзду на приміських напрямках. Ціна зросла здебільшого на 10–15%. Перевізники пов’язують це зі зменшенням пасажиропотоку. Натомість у ЛОДА планують скерувати звернення до Антимонопольного комінітету з цього приводу.

Зеленський – Шкарлет. Президент Зеленський внесе до Верховної Ради новий проєкт закону, що посилює відповідальність за порушення антикорупційного законодавства, в січні 2021 року. Він передбачатиме не обмеження волі, а позбавлення її.

Міністр освіти і науки України Шкарлет хоче, щоб замість тесту ЗНО, абітурієнти, які планують вступати на контракт, складали «умовно тест на IQ».

Читайте також: У Львові збирають кошти для порятунку козулі від браконьєрів

Погода на Новий рік. У четвер, 31 грудня, у Львові буде хмарно, дощ з переходом в мокрий сніг, на дорогах – ожеледиця. Температура вночі коливатиметься від 2 морозу до 3 тепла, вдень – від 2 до 7 тепла. А 1 січня на вулиці буде хмарно з проясненнями, вітер – південно-західний, дощ та мокрий сніг. Стовпчик термометра показуватиме від -3 до +2 тепла, вдень 0-5 з позначкою «плюс».

Гарного Вам дня!


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!