Коли піде на спад ковідна епідемія та кордони при локдауні залишать відкритими. Головне за 4 грудня

1985 0
Усе, на що ви могли не звернути увагу або проспати.
Photo by Markus Spiske on Unsplash

Photo by Markus Spiske on Unsplash

Повний локдаун. Мінздоров’я не буде пропонувати запроваджувати локдаун до кінця року, але запропонує жорсткий карантин із перших чисел січня на три тижні.

Читайте також: МОЗ оновило список країн «зеленої» та «червоної» зон. Перелік

Кабмін розробляє перелік можливих протиепідемічних обмежень із урахуванням пропозицій голів міст та ОДА. Зазначається, що вони спільні в думці щодо обмеження діяльності дискотек і нічних клубів, закладів громадського харчування, хостелів. Понад 90% підтримують обмеження в роботі святкових ярмарків, ТРЦ, ресторанів, кінотеатрів і театрів. Повний перелік обмежень оприлюднять на засіданні уряду 9 грудня.

Президент Зеленський запевнив, що під час ймовірного січневого локдауну держкордони на в’їзд та виїзд будуть відкритими для українців, тому не потрібно скасовувати відпустки. А прем’єр Шмигаль повідомив, що попри повний локдаун, транспорт буде працювати.

Читайте також: Львівські нейрохірурги вперше прооперували дитину з важкою формою епілепсії

Коронавірус – Львів – Україна. На Львівщині Covid-19 зафіксували у 675 осіб (667 – напередодні). Разом 48 819. Одужало – 31 946 (+ 461), померло – 1 325 (+ 24).

В Україні Covid-19 виявлено у 15 131 осіб (14 496 за попередню добу). Загальна кількість 787 891 пацієнтів. Одужало – 397 887 (+ 13 383), померло – 13 195 особи (+ 235).

Перелік антилідерів не змінився: Київ – 76 750 (+ 1 374), Харківська – 58 030 (+ 763), Одеська – 49 131 (+ 1 211) та Львівська області – 48 819 (+ 675).

Читайте також: Ви більше не заразні. Що важливо розуміти про антитіла до Covid-19

Найбільшу кількість підтверджених випадків за добу зареєстрували у Києві (1 374), Дніпропетровській (1 258), Одеській (1 211), Запорізькій (1 106) та Київській (988) областях.

Вакцина в Україні. Міністр охорони здоров’я Степанов заявив, що Україна отримає вакцину від коронавірусу у кінці першого – на початку другого кварталу 2021 року. Це буде близько 8 млн доз з ініціативи COVAX. Також Україна домовилася з компанією Pfizer, поставки цієї вакцини теж очікуються на початку другого кварталу.

Верховна Рада проголосувала за зменшення до п’яти днів терміну реєстрації вакцини від Covid-19. Як зазначила його ініціаторка, депутатка Стефанишина, без змін, які прописані в документі, реєстрація вакцин тривала б близько півроку.

Читайте також: Дворічна львів'янка проковтнула 31 магніт, який їй продірявив кишківник

Пандемія коронавірусу піде на спад не раніше весни 2021 року і дуже багато буде залежати від запровадження вакцинації. За словами лікаря-інфекціоніста, доцента кафедри інфекційних хвороб ЛНМУ ім. Данила Галицького Олександра Герасуна, навіть ефективності понад 50% вакцини мало б вистачити для боротьби з пандемією при охопленні щепленнями достатньої кількості населення.

Допомога підприємцям. Верховна Рада прийняла законопроєкт президента Зеленського №4429 про 8 тисяч одноразової допомоги для українців, що втратили частину доходів, та бізнесів, які змушені скорочувати видатки на працівників.

Також схвалено законопроєкт №4430, який передбачає списання податкових боргів до 3 060 гривень, звільнення від сплати єдиного соціального внеску та єдиного податку ФОП першої групи.

Читайте також: Де у Львові можна зустріти святого Миколая попри карантин. Локації, ціни

Обмеження волі, але не в’язниця. Верховна Рада відновила кримінальну відповідальність за недостовірне декларування – за брехню про статки передбачені штраф і обмеження волі (без в’язниці). Згідно з ККУ, покарання у вигляді обмеження волі полягає у триманні особи в кримінально-виконавчих установах відкритого типу без ізоляції від суспільства. Покарання у вигляді позбавлення волі – в ізоляції засудженого та поміщенні його на певний строк до кримінально-виконавчої установи закритого типу. Воно є одним із найсуворіших кримінальних покарань.

Заступниця керівника Головного директорату Єврокомісії з питань політики розширення та сусідства Катаріна Матернова видалила твіт, у якому привітала рішення ВР щодо відновлення кримінальної відповідальності за недостовірне декларування.

Читайте також: Чи буде у Львові сніг на Миколая і Новий рік. Прогноз синоптиків

Іноземний слід. У відео з погрозами угорцям на Закарпатті прослідковується іноземний слід. Як заявив голова Нацполіції Клименко, відомо, що на ролику громадянин сусідньої держави. На території Західної України він перебував виключно в період його запису, а в день його опублікування покинув межі України. Окрім того, вперше провокативне відео з’явилося на Ютуб-каналі блогерки із Сербії.

Гарного Вам дня!


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!