«Новий безвіз» для України та на Донбасі відбувається різке загострення ситуації. Головне за 4 лютого

1553 0
Усе, на що ви могли не звернути увагу або проспати.
Фото: Maria Lysenko for unsplash

Фото: Maria Lysenko for unsplash

Covid-19 – Головне. Прем’єр Шмигаль заявив, що карантин в Україні продовжать до 30 квітня, і скоріш за все, це – не кінцевий термін. Він додав, що може відбутися пом’якшення та перехід до адаптивної форми карантину.

Читайте також: Халк прокидається. Львів'яни – про те, як Covid-19 впливає на психіку

Віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Стефанішина заявила, що якщо ВООЗ рекомендуватиме «паспорти вакцинації», то Україна зі свого боку їх запровадить. Вона назвала вакцину «новим безвізом», саме з нею західні країни пов’язують повернення до нормального способу життя.

За її словами, у контексті відкриття кордонів для українців та планування відпусток улітку є три сценарії. Перший, їх планування може бути ускладнено через продовження жорстких локдаунів по всьому світу. В такому випадку українці будуть обмеження у виборі країн. Другий сценарій, полягає у тому, що може бути суттєве зниження рівня захворюваності в Україні і це сприятиме відкриттю кордонів. «Але також третій сценарій полягає в тому, що передумовою доступу до певної країни буде отримання вакцини. На той час... не буде дефіциту в доступі до вакцини. Це не буде проблемою, так само і в Україні», – вважає віцепрем’єрка.

Читайте також: Ми повернулись на 20 років назад. Про коронавірус і статистику онкозахворювань

Стефанішина також повідомила, що кілька країн ЄС, серед яких одна дуже дружня, погодилися на перепродаж Україні надлишків вакцини від коронавірусу.

Попри карантинні обмеження, президент Зеленський 29 січня влаштував вечірку на честь свого дня народження у квартирі співвласника студії «Квартал-95» та бізнес-партнера Коломойського Тімура Міндіча у Києві. На святкуванні, яке тривало 8 годин, перебувало близько 30 гостей, і ніхто з них не був у захисній масці.

Коронавірус – Львів – Україна. На Львівщині Covid-19 зафіксували у 308 осіб (182 – напередодні). Разом 71 936. Одужало – 62 832 62 024 (+ 808), померло – 2 112 (+ 11).

Читайте також: У Львові затвердили програму підтримки дітей з рідкісними хворобами

В Україні Covid-19 виявлено у 5 082 осіб (2 394 за попередню добу). Загальна кількість 1 232 246 пацієнтів. Одужало – 1 055 406 (+ 9 933), померло – 23 229 особи (+ 140).

Перелік антилідерів не змінився: Київ – 129 506 (+ 342), Одеська – 81 933 (+ 163), Харківська 78 665 (+ 299) та Львівська області – 71 936 (+ 308).

Найбільше підтверджених випадків за добу на Хмельниччині (429), Прикарпатті (354), у Києві (342), Львівській (308), Харківській та Закарпатській (по 299) областях.

Читайте також: Верховна Рада ухвалила закон про дистанційну роботу

Загострення на Донбасі. Міністр внутрішніх справ Аваков стверджує, що останній тиждень на Донбасі спостерігається різке загострення ситуації, а мирного процесу вже немає«Діють снайперські пари, діють міномети, обстріли. Війна йде», – сказав він.

Міністр додав, що на рішення про запровадження санкцій щодо телеканалів соратника Медведчука Тараса Козака, треба дивитись через призму загострення на Донбасі.

Перемога над Коломойським. Міністр юстиції Малюська заявив про перемогу в Стокгольмському арбітражі у суперечці з Коломойським, Боголюбовим та Палицею, які намагалися відсудити у держави 6 млрд доларів. Після майже шести років судового процесу арбітраж повністю їм відмовив.

Читайте також: Китайський сервіс таксі готується до запуску в Україні

Новий виконком ЛМР. Депутати проголосували за новий склад виконавчого комітету Львівської ОТГ, у який увійдуть 9 осіб. Зокрема, львівський міський голова Садовий, секретар ЛМР Лопачак, керуюча справами виконавчого комітету Алєксєєва. Також два заступники міського голови – Москаленко (перший заступник) та Маруняк (залишається заступницею міського голови з питань ЖКГ). Також членом виконкому буде начальник ГУ ДСНС України у Львівській області Кагітін.

Крім того, до нього увійдуть заступник міського голови Винників Шустер, позаштатний радник міського голови та колишній нардеп від «Самопомочі» Лаврик та ексдепутат ЛМР, секретар наглядової ради «Інституту міста» Хмиз.

Читайте також: Які храми львова відреставрують цього року. Перелік

Донечка священника. У Львові із лікарні виписали передчасно народжену донечку священника Петра Терлецького та його дружини Катерини. Даринка народилася 6 грудня 2020 року вагою 1200 грамів. У лікарні перебувала майже два місяці. Дитинка набрала 2800 грам ваги, уже сама дихає. 

Гарного Вам дня!


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!