Коли озвучать остаточний список заборон під час локдауну та українці не вірять у Діда Мороза. Головне за 5 січня

1688 0
Усе, на що ви могли не звернути увагу або проспати.
Фото: Dan Kiefer for unsplash

Фото: Dan Kiefer for unsplash

Covid-19 – Головне. Дружину львівського священника Петра Терлецького – Катерину, яка потрапила в лікарню з коронавірусною інфекцією ще в листопаді і народила донечку, виписали з Лікарні швидкої медичної допомоги. Дружина Катерина каже, що перебування в реанімації емоційно виснажливе, однак їй дуже помагала молитва.

Читайте такожРіздво у Львові. Топ-8 локацій, які можна відвідати цього року

Кабінет міністрів на позачерговому засіданні 5 січня конкретизував список товарів, дозволених до продажу під час локдауну в Україні і додав туди побутову хімію та пресу. МОЗ обіцяв ще озвучити остаточний перелік дозволів та заборон перед локдауном.

Міністр Степанов заявив, що розповсюджена у ЗМІ інформація про нібито заборону продажу ліків, ветеринарних препаратів і кормів у супермаркетах під час нокдауну не відповідає дійсності.

У Львівській обласній дитячій клінічній лікарні «ОХМАТДИТ» нині перебуває 10 пацієнтів з підозрою і підтвердженим діагнозом коронавірусна інфекція. А від початку пандемії там пролікували майже пів тисячі дітей із Covid-19, 15 дітей із синдромом Кавасакі.

Читайте також: Як відзначатимуть Різдво у Львові. Розклад Богослужінь

Пацієнти, які перехворіли коронавірусною хворобою, повідомляють про 205 можливих симптомів у 10 органах. Багато людей, які страждають на long Covid все ще не можуть повноцінно повернутися до роботи через шість місяців після зараження. Відповідне дослідження провели науковці із групи Patient Led Research for Covid-19.

Коронавірус – Львів – Україна. На Львівщині Covid-19 зафіксували у 371 осіб (352 – напередодні). Разом 63 286. Одужало – 48 472 (+ 398), померло – 1 818 (+ 19).

В Україні Covid-19 виявлено у 5 334 осіб (4 158 за попередню добу). Загальна кількість 1 083 585 пацієнтів. Одужало – 747 408 (+ 13 850), померло – 19 129 особи (+ 202).

Читайте такожЯк курсуватиме громадський транспорт у Львові на Різдво

Перелік антилідерів не змінився: Київ – 114 369 (+ 846), Одеська – 73 282 (+ 682), Харківська 70 656 (+ 313) та Львівська області – 63 286 (+ 371).

Найбільша кількість підтверджених випадків за добу зареєстрована у Києві (846), Одеській (682), Запорізькій (418), Черкаській (376) та Полтавській (376) областях.

Вбивство Шеремета. Нацполіція повідомила, що готова до проведення слідчих дій з колишнім співробітником білоруського спецназу Ігорем Макаром, який розповсюдив аудіозапис, де силовики Білорусі обговорюють можливість вбивства журналіста Павла Шеремета. Працівники поліції та офісу генпрокурора сформували групу і готові найближчим часом виїхати в країну, де перебуває власника запису. 

Читайте такожЩо символізує дідух і чому його після свят виносять з хати

Захист Андрія Антоненка, обвинуваченого у справі Шеремета, вважає, що правоохоронці раніше не розглядали інформації про причетність білоруських спецслужб до вбивства.

Львів – «Не святкове». У Львові затримали контрабандистів, які переправляли через Україну рекордну партію наркотику «Героїн» вагою понад 1 тонну і вартістю 2,3 млрд гривень.

Правоохоронці задокументовали факт вимагання та отримання неправомірної вигоди одним із керівників ГУ ДПС у Львівській області. Упродовж року він мав отримати хабар на загальну суму понад 200 тис грн.

Поліцейські на Львівщині викрили «схему» розкрадання коштів обласного бюджету колишнім керівником управління капітального будівництва Львівської ОДА та заступником директора товариства.

Читайте такожЯк приготувати вушка з грибами на Святвечір. Покроковий рецепт

Читайте такожЯ почуваюся маленьким хлопчиком, або Спогади про галицьке Різдво

Святий Миколай. Дві третини українців зізналися, що вірять в Святого Миколая, а не вірить 35% опитаних. Як свідчать дані опитування соціологічної групи «Рейтинг», в Діда Мороза вірять менше – 31%, не вірять – 65%. Найбільше тих, хто вірить в святого Миколая та вважає найулюбленішим святом Різдво на заході України.

Кава «Твоє місто». У львівській кав’ярні «Кармель», що на вулиці Винниченка, 20а, можна попити кави і почитати спецвипуск газети святкового видання «Твого міста». У цьому випуску ви знайдете добрі новини про те, чим відзначився Львів у 2020 році, а також історію родини, яка пережила Сибір і повернулася на Різдво у Львів, різдвяні рецепти від пані Стефи, старовинні колядки від Уляни Горбачевської та словничок галицької говірки на Різдво.

Гарного Вам Різдва!


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!