Кабмін оновив список заборон та Трампа хочуть достроково усунути від влади. Головне за 7 січня

1602 0
Усе, на що ви могли не звернути увагу або проспати.
Фото: Benjamin Escher for unsplash

Фото: Benjamin Escher for unsplash

Старт локдауну. Від нині, 8 січня, і до 24 січня включно, в Україні запроваджують локдаун. Кабінет Міністрів оновив список заборон, додавши туди пізніше додані опції.

Забороняється робота кафе, ресторанів, барів (крім доставки та замовлень на винос). Торговельне і побутове обслуговування населення, крім: торгівлі виключно товарами, що належать до продуктів харчування, лікарськими засобами, виробами медичного призначення, засобами гігієни, побутової хімії, засобів зв’язку, друкованих ЗМІ, ветеринарними препаратами, кормами, насінням, засобами захисту рослин, на торгівельних площах, не менше як 60% яких призначено для торгівлі такими товарами. Торгівля іншими групами товарів – лише із здійсненням адресної доставки замовлень.

Читайте також: «Щедрик, який надихнув весь світ». Топ-10 неповторних виконань української щедрівки

Не дозволена робота кінотеатрів, фітнес-клубів, спортивних залів, басейнів, театрів. А також відвідування закладів освіти (крім дитячих садочків), проведення будь-яких розважальних, спортивних або культурних масових заходів.

Дозволяється торгівля пальним. А також діяльність фінансових установ, робота операторів поштового зв’язку, медичної та ветеринарнї практики, автозаправних комплексів (без зон харчування), технічне обслуговування та ремонт транспортних засобів, перукарень та салонів краси за попереднім записом. Продовжить працювати громадський транспорт.

Читайте також: На Львівщині більше тисячі хворих із Covid-19 зустріли Різдво у лікарняних палатах

Коронавірус – Львів – Україна. На Львівщині Covid-19 зафіксували у 287 осіб (324 – напередодні). Разом 63 898. Одужало – 49 350 (+ 449), померло – 1 846 (+ 5).

В Україні Covid-19 виявлено у 8 997 осіб (6 911 за попередню добу). Загальна кількість 1 099 493 пацієнтів. Одужало – 773 214 (+ 11 316), померло – 19 505 особи (+ 148).

Перелік антилідерів не змінився: Київ – 116 031 (+ 731), Одеська – 74 644 (+ 694), Харківська 71 812 (+ 599) та Львівська області – 63 898 (+ 287).

Найбільша кількість підтверджених випадків за добу зареєстрована у Києві (731), Одеській (694), Харківській (599), Донецькій (572) та Запорізькій (509) областях.

Читайте також: «Кожен сантиметр – це твір мистецтва». Як каплицю Боїмів у Львові готують до реставрації

Covid-19 – Головне. У Міністерстві охорони здоров’я Ізраїлю заперечили контрабанду чи таємне постачання вакцин від коронавірусу для «підпільної вакцинації» українських чиновників. Наразі не планують починати офіційне розслідування через повідомлення в українській пресі.

Міський голова Тернополя Надал, що днем раніше заявляв про відсутність необхідності вводити жорсткі обмеження у місті, заявив, що сценарій запровадження локдауну все ж розглядається. Він додав, що буде дослухатися до рішення Кабінету Міністрів.

Читайте також: Чим відрізнялися різдвяні вишиванки від великодніх. Пояснення етнографки

Конгрес США – Бойові катери. Конгрес затвердив перемогу Джо Байдена на президентських виборах. Тепер Трамп обіцяє не чинити перешкод при передачі влади своєму наступнику Джо Байдену. Тим не менше, надзвичайний стан у Вашингтоні збережеться до інавгурації.

Тим не менше, спікерка палати представників США Ненсі Пелосі закликала до негайного усунення діючого президента Трампа з посади за допомогою прийняття 25-ї поправки Конституції. Крім того, до застосування цієї поправки закликав лідер демократів у Сенаті Чак Шумер.

В Міноборони повідомили, що до грудня 2022 Україна отримає від США два нових патрульних катери Mark VI. Будує їх компанія SAFE Boats International LLC (Бремертон, штат Вашингтон). Вартість майже 20 млн доларів.

Читайте також: Велика радість на світі настала. Старовинні колядки від Уляни Горбачевської

Арештована коляда. 20 документів про різдвяний вертеп 1972 року, відразу після якого почалась одна з наймасштабніших операцій КҐБ проти дисидентів, опублікували у вільному доступі на сайті Електронного архіву Українського визвольного руху. Серед арештованих за справою «Блок» були Василь Стус, В’ячеслав Чорновіл, Євген Сверстюк, онука Івана Франка Зіновія, Іван Світличний та інші.

Гарного Вам дня!


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!