Які заборони чекають на Львів та чи зупинятимуться поїзди у місті та області. Головне за добу

15692 0
Усе, на що ви могли не звернути увагу або проспати.
Фото: Sajad Nori for unsplash

Фото: Sajad Nori for unsplash

Вагітність і Covid-19. У Львові набирає обертів третя хвиля захворюваності на коронавірус: нових заражених та госпіталізованих стає все більше. Не оминає інфекція і вагітних. За менше, ніж три місяці, у пологовий клінічний будинок Львова №1 звернулися вже 105 вагітних пацієнток, які захворіли на Covid-19. Водночас у вересні-грудні минулого року таких усього було 164.

Tvoemisto.tv з’ясувало, як вагітні переносять хворобу, чи можна їм вакцинуватися, чи дитина заражається від мами та чи взагалі зараз варто планувати вагітність.

Львівщина у «червоній» зоні. Держкомісія з надзвичайних ситуацій запровадила з 25 березня «червоний» рівень епідемнебезпеки через розповсюдження Covid-19 у Львівській області. Тепер у цій зоні – Житомирська, Закарпатська, Івано-Франківська, Київська, Чернівецька, Сумська, Одеська, Львівська області та Київ.

Читайте також: У дитячій лікарні на Орлика відкрили нове відділення. Перших пацієнтів вже лікують

Укрзалізниця не обмежуватиме висадку та посадку пасажирів у Львівській області, яка оголошена «червоною зоною» – як мінімум, до 30 березня включно. В УЗ наголошують, що суворо слідкуватимуть за дотриманням карантинних вимог у поїздах та на вокзалах.

Від нині у Львові міський штаб з ТЕБ і НС може обмежити роботу непродовольчих ринків, а роботу магазинів непродовольчої групи товарів перевести на адресну доставку або інтернет-замовлення. Рекомендуватимуть призупинити роботу спортивних залів, басейнів, фітнес-центрів. 

Кабмін заборонив у «червоній» зоні ходити на територіях загального користування без захисних масок. До таких територій належать: парки; пам’ятки культурної та історичної спадщини; майдани, площі, бульвари, проспекти; вулиці, дороги; пляжі; кладовища. У МВС пояснили, що за відсутність маски у громадських місцях «червоної» зони штрафуватимуть злісних порушників, які не реагуватимуть на зауваження правоохоронців.

Також Кабмін заборонив у «червоних» зонах роботу підвісних канатних доріг.

Читайте такожНа першу трансплантацію у лікарні на Орлика очікує трирічна дитинка

Разом з тим, як заявив міністр охорони Степанов, влада не планує запроваджувати загальнонаціональний локдаун найближчим часом через пандемію коронавірусу.

Найбільше нових випадків за останню добу зареєстрували у Києві (1 300), Одеській (1 177), Хмельницькій (994), Львівській (939) та Київській (813) областях.

На Львівщині Covid-19 зафіксували у 939 осіб (995 – напередодні). Разом 96 408. В Україні коронавірус виявили у 14 174 осіб (11 476 за попередню добу). Загальна кількість 1 579 906 пацієнтів.

Постковідний синдром. В Україні зросли ризики постковідного синдрому через поширення британського штаму Covid-19. Як заявив міністр охорони здоров’я Степанов, пацієнти, які вже одужали, потребують тривалої реабілітації протягом 3-6 місяців. «Кількість таких людей зараз складає до 70%, тобто ⅔ хворих після одужання від Covid-19 потребують додаткової реабілітації», – зауважив він.

Кабінет міністрів запровадив обов’язкову наявність негативного ПЛР-тесту на коронавірус, зробленого не раніше, ніж за 72 години, для іноземців при в’їзді в Україну.

Читайте також: У Центрі легеневого здоров’я показали, як лікують важких хворих на Covid-19

Протести проти шпиталю. Мешканці, які обслуговуються у поліклінічному відідленні №2 на вулиці Мазепи, 25, учора перекрили дорогу на цій вулиці. Люди заявили, що поліклініку закривають, а приміщення, куди натомість переводять сімейних лікарів, непридатні для прийому мешканців. Вони переживають, що їхню поліклініку передають на баланс Лікарні швидкої допомоги і не вірять, що такі заходи будуть тимчасовими. Працівники поліклініки вимагають юридичний документ, який гарантує, що приміщення їм пізніше повернуть.

Привласнення бюджетних коштів. СБУ викрила посадовців органів місцевого самоврядування на привласненні бюджетних коштів на понад 1,3 млн грн. Посадовці організували схему під час реалізації міжнародного проєкту з благоустрою і будівництва об’єктів туристичної інфраструктури. Встановлено, що до схеми причетні учасники однієї з асоціацій органів місцевого самоврядування. За даними Tvoemisto.tv, йдеться про Асоціацію Єврорегіон «Карпати – Україна», що розташована у Львові, на вулиці Винниченка, 14.

Читайте також: Підприємцям у «червоній» зоні мають компенсувати втрати

Коли прийде весна. У найближчі дні Львівщина ще перебуватиме у полі підвищеного атмосферного тиску та під впливом холодної повітряної маси, проте така погода триватиме не довго. До кінця тижня дещо потепліє, а справжню весну варто очікувати уже після 5 квітня. Температура може сягнути навіть +20 градусів тепла.

Гарного Вам дня!


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!