У Львові закрили заклади через порушення карантину і війська РФ на кордоні з Україною. Головне за добу

9658 0
Усе, на що ви могли не звернути увагу або проспати.
Фото: Önder Örtel for unsplash

Фото: Önder Örtel for unsplash

Нові безоплатні медпослуги. Учора, 1 квітня, в Україні почала діяти «Програма медичних гарантій 2021». Загалом цьогоріч є 34 основних пакети, Covid-пакет, а також пакет, що стосується вакцинації від коронавірусу. Про те, що це означає для пацієнтів і лікарів, Tvoemisto.tv розповіла директорка Західного департаменту Національної служби здоров’я України Мар’яна Возниця. Більше – тут.

Читайте такожЧи можуть львів’яни втретє захворіти на Covid-19

Covid-19 – Головне. Міністр охорони здоров’я Степанов заявив, що у двох областях виявили новий «південноафриканський» штам Covid-19. Правда він не назвав, в яких саме.

У Львові обстежили понад 300 об’єктів господарської діяльності, у деяких виявили ряд порушень. За підсумками засідання комісії ТЕБ і НС вирішили припинити господарську діяльність 20 нічних клубів. Ще п’ять підприємств попередили про порушення, які слід усунути. В іншому разі їм теж можуть заборонити працювати.

З 1 квітня в Хорватію дозволили заїжджати тим іноземним туристам, які мають щеплення від Covid-19. Відвідати країну також можна буде тим, хто має негативний ПЛР-тест або негативний антиген-тест. Так само в Хорватію планують пускати іноземців, які зможуть довести, що вони перехворіли на коронавірус протягом останніх шести місяців.

Читайте такожНа Львівщину прибув гелікоптер для евакуації хворих і поранених. Відео дня

У Польщі добовий приріст заражень коронавірусом вдруге за тиждень перевищив 35 тисяч випадків і встановив новий максимум – 35 251 нових хворих на коронавірус – майже на 100 більше, ніж попередній рекорд.

Найбільше нових випадків за останню добу зареєстрували у Львівській (1 668), Одеській (1 608), Харківській (1 494), Хмельницькій (1 351) та Дніпропетровській (1 178) областях.

На Львівщині Covid-19 зафіксували у 1 668 осіб (1 141 – напередодні). Разом 106 479. В Україні коронавірус виявили у 19 893 осіб (17 569 за попередню добу). Загальна кількість 1 711 630 пацієнтів.

Читайте також: Львівські нейрохірурги прооперували 11-річну дівчинку з рецидивом пухлини головного мозку

Вакцинація. У Всесвітній організації охорони здоров’я вважають, що вакцинація проти Covid-19 в Європі проходить надто повільно. Станом на 31 березня першу дозу вакцини отримало 10% населення, і лише 4% – другу. Варто зазначити, що в Україні станом на 1 квітня провакциновані близько 0,5% населення.

Війська РФ на кордоні. За інформацією ГУР МО України, РФ завершує підготовку комплексу заходів, який має на меті спонукання нашої держави на військову відповідь на ворожі дії окупантів на лінії зіткнення сторін на сході України. Росія також планує розширити російську військову присутність на території так званих «ДНР» та «ЛНР» за рахунок введення регулярних підрозділів збройних сил РФ.

Читайте також: Що зміниться у житті львів’ян з 1-го квітня. Головні новації

Міністр закордонних справ Кулеба заявив, що нинішня ескалація з боку РФ є системною та наймасштабнішою за останні роки.

Європейське командування збройних сил США привело війська у бойову готовність найвищого рівня після того, як окупанти на Донбасі порушили режим припинення вогню і вбили чотирьох українських військових, і РФ почала стягувати війська до кордону з Україною.

З ініціативи американської сторони відбулась телефонна розмова міністра оборони України Андрія Тарана з міністром оборони США Ллойдом Остіном. Остін висловив занепокоєння останніми діями РФ і запевнив, що у разі ескалації російської агресії Сполучені Штати не залишать Україну наодинці.

Читайте також: Яким буде перший транспортний хаб у Львові і коли його облаштують

Перерахунок пенсій – ціна на газ. З 1 квітня 2021 року Пенсійний фонд проведе перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам. При цьому, пенсію не перерахують для приблизно 700 тисяч пенсіонерів, які вийшли на пенсію після 1 квітня 2019 року – для них запланований найближчий перерахунок не раніше квітня 2022 року. При цьому, перераховуватися буде «чиста пенсія», нарахована за роки стажу – без спеціальних доплат.

Разом з тим, з 1 квітня в Україні пенсійний вік для жінок, які народилися після першого квітня 1961 р. підвищать до 60 років.

31 березня завершився термін дії постанови від 18 січня 2021 року, якою уряд запровадив граничну ціну на газ для населення в 6,99 грн за кубометр (із 1 лютого по 31 березня 2021 року). З 1 квітня ціна для побутових споживачів має повернутися до ринкового рівня.

Читайте також: У Львові обрали садівників для кожного району. Що вони робитимуть

Історичний ареал Львова. Касаційний адміністративний суд Верховного Суду України зобов’язав Львівську міськраду закріпити на місцевості межі історичного ареалу Львова та віднести його території до земель історико-культурного призначення. Прокурори довели, що бездіяльність міськради щодо чіткого окреслення меж та віднесення цих земель до історико-культурного призначення може свідчити як про один з проявів порушення Україною зобов’язань, передбачених Конвенцією ЮНЕСКО.

Гарного Вам дня!


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!