Зі Львовом можуть обмежити авіа- і залізничне сполучення та літак ВПС США на летовищі. Головне за добу

1838 0
Усе, на що ви могли не звернути увагу або проспати.
Фото: Jelleke Vanooteghem for unsplash

Фото: Jelleke Vanooteghem for unsplash

Covid-19 – Головне. Якщо у Львові погіршуватиметься ситуація з коронавірусом і кількість хворих не йтиме на спад, то можуть обмежити роботу авіа- та залізничного сполучення. За словами міського голови Львова Андрія Садового, про послаблення карантину у місті поки що не йдеться.

Читайте також: МОЗ напрацьовує програму реабілітації пацієнтів, які перенесли коронавірус

У «ковідних» лікарнях Львівщини – Жидачівській райлікарні та Стрийській міській лікарні закінчуються місця для розміщення пацієнтів, які потребують госпіталізації унаслідок захворювання на Covid-19. Відтак, за потреби їх можуть скерувати на лікування в Івано-Франківську обласну клінічну лікарню.

Так званий «постковідний синдром», або тривалість проявів симптомів коронавірусної хвороби може тривати 12 і більше тижнів від початку захворювання. Симптоми можуть проявлятися з боку будь-якої системи організму пацієнта, але, перш за все, – це дихальна, серцево-судинна та нервова. Про це повідомив професор кафедри анестезіології та інтенсивної терапії Національного медуніверситету ім. Богомольця Сергій Дубров.

Читайте такожУ ще двох лікарнях на Львівщині розгорнуть ліжка для пацієнтів з Covid-19

Найбільше нових випадків за останню добу зареєстрували в Одеській (1 436), Києві (1 432), Львівській (1 105), Київській (889) та Харківській (878) областях.

На Львівщині Covid-19 зафіксували у 1 105 осіб (1 121 – напередодні). Разом 111 108. В Україні коронавірус виявили у 13 276 осіб (10 179 за попередню добу). Загальна кількість 1 769 164 пацієнтів.

Вакцинація – Маски. Усі вакцини AstraZeneca проти Covid-19, які, зокрема, використовує Україна, є взаємозамінними незалежно від країни виробництва. Тобто людям, яким зробили перше щеплення проти Covid-19 вакциною AstraZeneca/Covishield, яку виготовив індійський Інститут сироватки крові, можна робити другий укол вакциною AstraZeneca, яку виробили на інших майданчиках. Такі рекомендації Міністерству охорони здоров’я України надала Національна технічна група експертів з питань імунопрофілактики.

Читайте також: Медики лікарні на Орлика прооперували новонароджену дівчинку з рідкісною патологією

Науковці проаналізували різні види масок під мікроскопом, щоб визначити, які з них та з якого матеріалу найкраще захищають від коронавірусу. Вчені виявили, що респіраторні маски N95 є найбільш ефективними для захисту від аерозолів, подібних до тих, в яких розповсюджується Covid-19. Також ефективно вловлює частинки щільно сплетена фланель – різновид бавовняної тканини. Натомість синтетичні тканини, як-от шифон та віскоза, добре затримувати аерозолі не можуть.

Літак ВПС США у Львові. Учора у львівському аеропорту приземлився важкий військово-транспортний літак ВПС США. За словами журналіста Назара Приходька, це вже друге таке повітряне судно у Львові за попередній тиждень. За його словами, перше прибуло 29 березня. «Конкретно цей літак вилетів з авіабази Морон-де-ла-Фронтера (Іспанія). Ця база є стратегічною для доставки військових вантажів на Близький Схід та в Африку, тому, принаймні орієнтовно, зрозуміло, що нам привезли», – зазначив він.

Читайте також: Львівські лікарі врятували 17-річного хлопця, який випадково вистрелив собі цвяхом у груди

У Державному департаменті США висловили занепокоєння через інформацію про стягнення Росією військ до українського кордону та запевнили, що підтримують Україну перед залякуваннями Кремля.

Внаслідок ворожих обстрілів біля Золотого-4 та Авдіївки загинули двоє українських військових.

РФ перекидає війська. Група незалежних розслідувачів Conflict Intelligence Team (CIT) повідомляють, що в окупований Крим РФ перекидає 76-у гвардійську десантно-штурмову дивізію, бійці якої відомі як «псковські десантники».

Читайте такожУ Львові помер відомий дитячий хірург

Росія розмістила в Арктиці безпрецедентну кількість озброєння та випробовує новітню зброю, яка може загрожувати США. Відповідну інформацію підтверджують супутникові знімки компанії космічних технологій Maxar.

Декларація Козловського. Депутат Львівської обласної ради від «ЄС», бізнесмен Григорій Козловський у 2020 році задекларував понад 36 мільйонів гривень доходу, 140 мільйонів готівки. Про це йдеться в його декларації про доходи за 2020 рік. Дружина депутата, співачка Юлія Думанська, у 2020 році заробила 7,5 мільйонів гривень.

Шкарлет (не) плагіатор. Окружний адмінсуд Києва вирішив, що Комітет з питань етики Нацагентства із забезпечення якості вищої освіти, який виявив плагіат у роботах міністра освіти та науки Шкарлета, зробив це незаконно. ОАСК відомий багатьма одіозними рішеннями, серед яких: про відсторонення в.о. міністра охорони здоров’я Уляни Супрун та скасування націоналізації «Приватбанку».

Читайте також: На велику реставрацію Львівщина подала 39 об’єктів. Перелік

Аутизм у дітей. Розлади спектру аутизму у дітей виявляють приблизно у віці 4-х років, проте деякі ознаки можна помітити раніше, що допоможе вчасно допомогти сім’ї. Психотерапевтка Центру «Коло сім’ї» Леся Федорович в експрес-інтерв’ю Tvoemisto.tv розповіла, на що варто звернути увагу батькам, щоб виявити особливості розвитку дитини на ранній стадії, та чому важливо подбати не тільки про дитину, а й про себе. Більше – тут.

Гарного Вам дня!


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!