Як потрібно духовно пережити Великдень та на автодорозі «Львів–Луцьк» обвалився міст. Головне за добу

1402 0
Усе, на що ви могли не звернути увагу або проспати.
Фото: Forpost

Фото: Forpost

Люди «Твого міста». Великдень – це особливий час. Відкриваються небеса і щира молитва може очистити душу. У цей час хочеться зустрічатися лише зі світлими людьми, щоб темрява не зіпсувала величного свята. А ще – якнайглибше осягнути те, як відбулося Воскресіння і що це означає.

Живий Бог, про якого говорить іконописиця Іванка Крип’якевич-Димид, це те, що торкає душу найбільше. Відчувається, що за цим – величезна духовна робота, коли Бог творить руками людини. А ще пані Іванка говорить про те, як духовно пережити Великдень, безумовну любов, віру і що справжні біблійні чудеса досі відбуваються. Більше – тут.

Читайте також: У Грузії через спалах Сovid-19 зупинили транспорт та оголосили вихідні

Covid-19 – Головне. Станом на початок травня в Україні десять областей опинилися у «жовтій» зоні епіднебезпеки, сім областей – у червоній, а в зелену зону наразі не потрапив жоден регіон. Згідно з даними, у червоній зоні перебувають: Житомирська, Запорізька, Полтавська, Сумська, Харківська, Хмельницька та Чернігівська області.

Згідно з опитуванням КМІС, в Україні на Covid-19 перехворіли як мінімум удвічі більше людей, ніж за офіційною статистикою. Станом на учора за офіційними даними в Україні зафіксовано 2 085 938 хворих.

Індійський варіант коронавірусу був підтверджений у польського дипломата, евакуйованого з Індії. Поки невідомо, чи представляє індійський варіант коронавірусу більшу загрозу, ніж інші – дослідження тривають.

Читайте також: Як у Львові святкували поливаний понеділок у попередні роки. Фото

Єврокомісія запропонувала державам-членам ЄС послабити існуючі обмеження на в’їзд в ЄС для поїздок несуттєвого характеру, передусім йдеться про туризм, беручи до уваги прогрес в кампаніях вакцинації і розвиток епідеміологічної ситуації у всьому світі.

Найбільше нових випадків за останню добу зареєстрували у Донецькій (324), Черкаській (253), Дніпропетровській (220), Харківській (191) та Одеській (168) областях.

На Львівщині Covid-19 зафіксували у 55 осіб (94 – напередодні). Разом 130 366. В Україні коронавірус виявили у 2 472 осіб (2 758 за попередню добу). Загальна кількість 2 088 410 пацієнтів.

Читайте такожП'ять львівських площ, про які ми мало знаємо. Фото та історія

Агресія РФ – НАТО. У Держдепартаменті США заявили, що дуже уважно стежать за відведенням російських військ від кордону з Україною. «З огляду на те, що ми бачили протягом останніх кількох днів, очевидно, є рішення відтягнути частину сил. І також ми бачили, як деякі війська фактично починають відступати», – заявив державний секретар США Ентоні Блінкен.

Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що на саміті НАТО, який відбудеться в червні в Брюсселі, заплановане обговорення «дорожньої карти» для України щодо виконання нею кроків для вступу в НАТО.

Вартість газу – Обвалився міст. Із 1 травня українських споживачів перевели на фіксовану ціну на газ, яка буде діяти до 30 квітня 2022 року. У кінці квітня газопостачальні компанії оприлюднили ціни на газ за умовами «річного тарифу». Кілька регіональних газзбутів оприлюднили єдину ціну – 7,99 грн за кубометр.

Читайте такожДілянку на межі Львівщини та Івано-Франківщини відремонтують за майже пів мільярда гривень

На автодорозі «Львів–Луцьк», у селі Гайок, стався обвал моста. Внаслідок обвалу виникли ускладнення в русі транспорту, оскільки дорога не проїзна через обвал. Внаслідок інциденту постраждалих немає. Наразі об’їзд буде відбуватися дорогою Радехів-Червоноград-Великі Мости-Гайок. Водіїв просять заздалегідь планувати маршрут поїздки.

Тисячолітня керамічна писанка – Гаївки у Шевченківському гаю. На Львівщині зберігається керамічна писанка, датована кінцем 10 – серединою 13 століття. Вона – із Пліснеського городища, тепер територія та околиці села Підгірці Бродівського району Львівської області. Такі писанки, як правило, були пустотілими з отвором у ширшій частині та глиняною кулькою всередині – своєрідним калатальцем.

Читайте такожСьогодні першому кінному трамваю у Львові виповнюється 141 рік

Львів на Великдень складно уявити без гаївок в Шевченківському гаю просто неба. Також їх часто проводять біля храмів, особливо в селах Львівщини і Тернопільщини. Однак вже другий рік поспіль через карантинні обмеження будь-які забави заборонені. Цьогоріч у Шевченківському гаю також скасували всі масові заходи. «Твоє місто» розповідає, коли ж з’явилася гаївкова традиція у Львові, як їх водили 100 років тому і що змінилося сьогодні. У цьому нам допомогла кандидатка філологічних наук, фольклористка та дослідниця гаївок Орися Голубець.

Гарного Вам дня!


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!