Як демонтаж Монументу слави змінить Львів та чи можна вакцинуватися лише однією дозою. Головне

2519 0
Усе, на що ви могли не звернути увагу або проспати.
Фото: Atoms for unsplash

Фото: Atoms for unsplash

Демонтаж Монументу слави. Поміж Академією сухопутних військ, кілька десятків випускників якої загинули у війні з російськими окупантами на Сході України, вулицею із назвою Героїв Майдану та двома парками досі стоїть Монумент бойової слави збройних сил Радянського союзу. Ніби Бермудський трикутник чи, радше, чорна діра.

Читайте також: Замість Монументу Cлави – простір на честь Героїв. Як зміниться ця територія у Львові

Із 2019 року так-сяк тривають роботи із його демонтажу. Лише у 2021-му Монумент нарешті можуть прибрати повністю, що допоможе остаточно змінити сенси цієї території. Tvoemisto.tv розповідає про 51 рік пам’ятника і про те, що на нас очікує потому. Більше – тут.

Covid-19 – Головне. ВООЗ видала дозвіл на екстрене застосування китайської вакцини від коронавірусу Sinopharm. Таким чином, тепер цей препарат став першою виробленої в Китаї вакциною, яку можуть закуповувати і поширювати організації ООН.

В Україну прибули чергові 500 тисяч доз вакцини CoronaVac від компанії Sinovac Biotech. «Загалом у нас законтрактовано 1,9 млн цієї вакцини, з яких 1,215 млн вже Україна отримала», – повідомив міністр Степанов.

Читайте також: У Львові збирають кошти на комплекти для ПЛР-тестів у психіатричну лікарню

Більшість схвалених до застосування препаратів від коронавірусу передбачають дворазову вакцинацію – саме таким чином забезпечується надійний і тривалий захист від Covid. Два дослідження, проведені Управлінням національної статистики Великобританії і Оксфордським університетом показують, що ті, хто був вакцинований однією дозою, теж отримують деякий захист, але як довго він зберігається, поки точно не встановлено.

Найбільше нових випадків за останню добу зареєстрували у Дніпропетровській (449), Донецькій (243), Львівській (217), Київській (184) та Харківській (175) областях. У Києві виявили 101 випадок коронавірусу.

На Львівщині Covid-19 зафіксували у 217 осіб (329 – напередодні). Разом 131 880. В Україні коронавірус виявили у 2 817 осіб (5 372 за попередню добу). Загальна кількість 2 122 327 пацієнтів.

Читайте такожУ Львівському ОХМАТДИТі цілодобово запрацювали окулісти

США – РФ. Президент США Джо Байден упевнений, що зустріч із президентом РФ Путіним скоро стане можливою. Він готовий на це, попри велику присутність російських військ біля кордону з Україною.

На відстані понад 100 морських миль від Одеси у водах України флагман морської охорони «Григорій Куроп’ятников» зустрів корабель Берегової охорони США «Hamilton». Водночас російські кораблі небезпечно маневрували поруч й навмисне створювали перешкоди.

Читайте такожДень Пам’яті. Де у Львові можна побачити камеру, у якій утримували патріотів України

Розмова кума Путіна. На сайті українського «24 каналу» оприлюднили запис можливої розмови кума Путіна й лідера ОПЗЖ Медведчука з представником окупаційної влади ОРДО Пушиліним. На записі двоє чоловіків дружньо спілкуються та обмінюються вітаннями. При цьому обидва бажають один одному «побільше перемог у житті».

9 травня. У РФ 9 травня в багатьох містах пройшли військові паради, головний з яких відбувся на Красній площі в Москві. Путін на цьому заході мав одного єдиного іноземного гостя – президента Таджикистану Рахмона.

Львів’яни учора прийшли на Марсове поле та на Пагорб слави, аби вшанувати загиблих у Другій світовій війні. Вони принесли живі квіти та запалені лампадки. Усе пройшло спокійно.

Читайте такожЯк розповідають про Другу світову війну у музеї «Територія терору». Відео

Загалом, в Україні під час заходів до Дня перемоги до поліції надійшло 61 повідомлення про можливі порушення, відкрито 13 кримінальних проваджень. Серед них найбільше – виготовлення, поширення комуністичної, нацистської символіки.

День матері. У другу неділю травня в Україні відзначали День матері. З цієї нагоди Tvoemisto.tv вирішило розповісти про Оксану Піцишин, виховательку львівського дитячого садка №96, яку діти називають другою мамою.

Читайте також: Букет життя. Львів'ян просять купувати символічні троянди, щоб врятувати маленьку Вікторію

Не раз можна почути, як батьки скаржаться, що їхні діти відмовляються ходити у садок, не знаходять спільної мови з вихователями і навіть можуть плакати, не відпускаючи маму. До пані Оксани дітки ходять не лише без плачів та із задоволенням, а й часом не поспішають повертатися додому.

Вершини Львівщини. В області є з десяток вершин, на які можна піднятися і побачити краєвиди карпатських гір. Пікуй (1408 метрів) – найвища вершина Львівщини та Вододільного хребта, на кордоні із Закарпаттям. Поруч пролягав колись найдавніший шлях через Карпати – Руська Путь. Парашка (1271 метрів) – найвища вершина у Сколівських Бескидах. На горі встановили пам’ятну дошку, з написом «у 1015 році тут була вбита і похована донька древлянського князя Святослава Параскевія».

Читайте також: «Ви, напевно, мамо, город садите, а ми окоп чистимо». Українські військові привітали своїх матерів. Відео

Серед інших вершин: Лопата (1211 метрів), Маківка (958 метрів), Ключ (927 метрів), Ільза (1066 метрів), Високий Верх (1177 метрів), Чорна Ріпа (1285 метрів), Дрогобицький Камінь (1186).

Гарного Вам дня!


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!