У Львові відновили унікальну браму на Пекарській та стипендія імені Маркіяна Іващишина. Головне за добу

1466 0
Усе, на що Ви могли не звернути увагу або проспати.
Фото: Anastasiia Krutota for unsplash

Фото: Anastasiia Krutota for unsplash

Відновлена брама на Пекарській. Таких брам, як у будинку на вулиці Пекарській, 17, у Львові є лише дві. Кам’яниця унікальна своєю ліпниною ззовні, скляною стелею та дороговартісною латунною брамою. Колись у будинку, вочевидь, жили багаті люди, бо на сходах залишилися бронзові кільця, а це означає, що у під’їзді були килими, що у місті було не всюди. А ще розповідають, що у 17-му будинку жила дружина Михайла Грушевського Марія, яка тоді вчителювала у Львові. 

Tvoemisto.tv розповідає, як мешканці доклали зусиль до її відновлення і що з того вийшло. Більше – тут.

Читайте також: Вакцини від Pfizer і Astrazeneca виявилися ефективними проти «індійського» штаму Covid-19

Covid-19 – Головне. Ще 500 тисяч доз вакцини CoronaVac від компанії Sinovac Biotech, які прибули в Україну 30 квітня, пройшли лабораторний контроль. Від нині вакцину розвозитимуть по областях.

На площі Ринок запрацювала виставка картин, на яких зображені безпритульні чотирилапі. Під час виставки волонтери збирали кошти на закупівлю кисневого концентратора для тварин.

Читайте також: На Львівщині хлопець поранив поліцейського та лісничих, вистреливши у них з рушниці

Серед факторів, що підвищують ризик виникнення тромбозів, є тютюнопаління, вагітність та пологи та малорухливий (сидячий) спосіб життя. За словами голови Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики Федора Лапія, нині не є чітко встановлено те, що вакцина від коронавірусу є причиною виникнення тромбозу.

Найбільше нових випадків Covid-19 за останню добу зареєстрували у Дніпропетровській (190), Миколаївській (151), Києві (125), Харківській (101) та Київській (75) областях.

На Львівщині коронавірусну інфекцію зафіксували у 41 осіб (67 – напередодні). Разом 134 665. В Україні коронавірус виявили у 1 334 осіб (2 533 за попередню добу). Загальна кількість 2 183 855 пацієнтів.

Читайте також: На Львівщині викрили схему вимагання хабарів з власників «євроблях»

Затримання літака Ryanair з опозиціонером. У Мінську через повідомлення про нібито замінування вимушено здійснив посадку рейс Ryanair з Афін до Вільнюса, серед пасажирів якого був колишній редактор телеграм-каналу NEXTA Роман Протасевич; його затримали. За дорученням самопроголошеного президента Білорусі Лукашенка для супроводу літака піднімали винищувач Міг-29. Білоруська сторона через диспетчерів погрожувала збити літак Ryanair, якщо він не виконає екстрену посадку в Мінську.

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн назвала неприйнятною вимушену посадку рейсу Ryanair та попередила, що такі дії повинні мати наслідки.

Путін – Зеленський. У Кремлі розповіли, що консультації щодо можливої ​​зустрічі президентів РФ та України Путіна й Зеленського тривають, проте стосовно тем спілкування ситуація «поки тупикова».

Читайте також: У Львові забудують територію поблизу аеропорту. Що там буде

У МЗС України заявляють, що в Криму достатньо водних ресурсів для побутового використання, а проблема з водою загострилася через масовану мілітаризацію Росією півострова. Раніше в РФ заявили, що «водна блокада» окупованого Криму з боку України може призвести до гуманітарної катастрофи.

Дороги Львова – Львівська міськрада передасть ТзОВ «Балтом Україна» низку комунальних будівель, щоб погасити борг у 32 млн гривень за ремонти доріг до Євро-2012. Гроші на ремонт мали виділити із держбюджету, але не виплатили.

Читайте також: Коні, підводи і побілені хати. Яким був Замарстинів 60 років тому

На добудову нового приміщення терапевтичного відділення Городоцької лікарні цього року планують виділити 25 мільйонів гривень. Але і цих коштів не достатньо, аби відкрити відділення, яке будують з 2008 року.

Стипендія імені Маркіяна Іващишина. Організації, які заснував відомий громадський, політичний та культурний діяч, один з керівників Революції на граніті – Маркіян Іващишин, ініціюють створення стипендії його імені. Висувати номінантів на стипендію зможуть формальні та неформальні спільноти чи ініціативи, лідери яких потребують такої підтримки для підсилення своєї роботи. Стипендіат матиме рік на використання своєї стипендії на обране навчання, стажування, підвищення кваліфікації у розмірі до 100 тис. грн.

Читайте також: У Віллі Сонячній у Львові з'явиться музичний центр імені Людвіка Геллера

Дискусії «Твого міста». У Львові суттєво збільшилась кількість людей, які їздять містом на електросамокатах. Через популярність нового виду транспорту побільшало конфліктів на дорогах і тротуарах. І з’ясувалось, що в країні, і у місті зокрема, немає чітких правил, які б регулювали цю сферу.

Тvoemisto.tv нині, о 16.00 год, проводить публічну дискусію на тему «Електросамокати на вулицях Львова. Як організувати рух безпечно».

Гарного Вам дня!


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!