Горельєфи Монументу слави у Львові на території музею. Фото дня

3294 0
Шість горельєфів Монументу слави перемістили до музею «Територія терору» у липні цього року.
Фото: Ольга Гончар

Фото: Ольга Гончар

Директорка музею Територія терору Ольга Гончар опублікувала фото горельєфів Монументу слави. Зараз вони покрилися плющем. 

«Природа підказує правильний рецепт декомунізації. Просто потрібно було біля кожного монументу посадити виноград або плющ)», – прокоментував світлину засновник арт-центру «Я Галерея» Павло Гудімов.

Зазначимо, що шість горельєфів Монументу слави перемістили до музею «Територія терору» у липні цього року. Після цього звідти демонтували останні фрагменти Монументу слави – скульптури «Батьківщини-матері» та радянського Воїна. У ногах скульптури Монументу Слави знайшли капсулу із запискою імен працівників заводу, де виливалися Берегиня і Солдат. 

Над створенням Монументу слави свого часу працювали відомі львівські скульптори Дмитро Крвавич, Еммануїл Мисько та Ярослав Мотика. Горельєфи виготовили на Львівській кераміко-скульптурній фабриці, а дві скульптури – Берегині і воїна – на вагонно-паровозному заводі. Авторам вдалося створити нетиповий на той час пам’ятник, на якому є приховані українські національні елементи.

Водночас, за словами львовознавця Петра Радковця, Монумент Слави у Львові звели на місці цвинтаря, проєкт затверджували у Москві, а символізував він силу радянської влади.

Читайте також: Всередині Монументу Слави у Львові знайшли записку. Фотофакт

Нагадаємо, що демонтаж стели Монумента слави розпочали у січні 2019 року, він тривав трохи більше місяця. Вартість робіт тоді становила 292 тисячі гривень. Навесні 2018 створили спеціальну комісію, яка мала вирішити, чи зберігати Монумент слави, оскільки його визнали аварійним. У 2018 році виконавчий комітет ЛМР виділив 400 тисяч гривень на обгородження Монумента. Окремі частини стели передали в музей «Територія Терору». У квітні 2021 року розпочали основний демонтаж. Тепер на місці Монументу бойової слави радянських Збройних сил мають облаштувати меморіал вшанування українського воїна.

 Детальніше про те, як демонтаж Монументу слави змінив сенси територій у Львові, читайте у матеріалі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!